Στρατηγική πρωτοβουλία με στόχο να συμβάλει ενεργά στην πολιτιστική αξιοποίηση και αναπτυξιακή ανάδειξη των νεωρίων του παλιού λιμανιού της πόλης στο πλαίσιο της εξελισσόμενης ερευνητικής μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία διεξάγεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων αποφάσισε να αναλάβει το Επιμελητήριο Χανίων κατά τη συνεδρίαση της Διοικητικής του Επιτροπής και μετά από εισήγηση του Προέδρου, Αντώνη Ροκάκη.

Προτείνει λοιπόν με επιστολή-πρόταση την οποία απέστειλε σήμερα 30/09 στην επιτροπή του Πολυτεχνείου Κρήτης να θέσει στο επίκεντρο της ερευνητικής της μελέτης και το ενδεχόμενο ένα από τα Νεώρια του παλιού λιμανιού των Χανίων να αποκατασταθεί και να μετεξελιχθεί σε εκθεσιακό κέντρο του Χανιώτικου Αγροδιατροφικού Πλούτου και Πολιτισμού.

Το Επιμελητήριο Χανίων προτρέπει – στο πλέον επισκέψιμο σημείο της περιφερειακής ενότητας των Χανίων – να μελετηθεί επιστημονικά η δυνατότητα διαμόρφωσης υψηλής αισθητικής Εκθεσιακού κέντρου “Cretan Food Experience”, ειδικά διαρρυθμισμένου σε θεματικές ενότητες, οι οποίες θα αναδεικνύουν και θα προωθούν στον επισκέπτη με αποτελεσματικό και ελκυστικό τρόπο τον αγροδιατροφικό πλούτο των Χανίων και του νησιού.

 Πιο συγκεκριμένα:

1) Νωπά φυτικά προϊόντα.

2) Νωπά ζωικά προϊόντα  (γάλα, κρέας, μέλι, αυγά, σαλιγκάρια).

3) Μεταποιημένα φυτικά προϊόντα (Ελαιόλαδο, κρασί, πετιμέζι, χαρουπόμελο, ελιές, πάστα ελιάς, τουρσί, σταφίδες, κ.α.).

4)Μεταποιημένα  ζωικά προϊόντα (τυριά, γαλακτοκομικά, κρεατοσκευάσματα, προϊόντα με βάση το κρέας).

5) Μη εδώδιμα φυτικά προϊόντα.

6) Νερά και ποτά.

7) Προϊόντα αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας.

8) Προϊόντα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής.

Στο πλαίσιο του εκθεσιακού κέντρου “Cretan Food Experience” προτείνεται η διοργάνωση πολυδιάστατων πολιτιστικών, προωθητικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, γαστρονομικών ημερίδων και happenings με επίκεντρο τον αγροδιατροφικό πλούτο των Χανίων. Το πρωτοποριακό κέντρο θα μπορούσε να αφιερώσει σημαντικούς πόρους της αποστολής του στην ολοκληρωμένη και συστηματική εκπαίδευση της μαθητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελλάδας και του εξωτερικού στην υψηλή προστιθέμενη αξία της Κρητικής διατροφής και παράδοσης για την Υγεία και Ευεξία.

Σε σχετική δήλωση του, ο Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χανίων επισημαίνει: «Ο Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός αναδεικνύει τη μακραίωνη συνέχεια της πολιτιστικής, οικονομικής & κοινωνικής ζωής στο νησί μας. Τα προϊόντα της Κρητικής γης αποτελούν και σήμερα δυναμικό μοχλό ανάπτυξης και εξωστρέφειας της τοπικής Οικονομίας με σημαντικές επενδύσεις & τις περισσότερες εξαγωγές (53,6%), οι οποίες εξασφαλίζουν πολύτιμη απασχόληση & ευημερία στη Χανιώτικη κοινωνία. Τα Νεώρια από τον 16ο αιώνα μ.Χ. αποτέλεσαν τη «γέφυρα» των Ενετών δημιουργών τους με τον υπόλοιπο κόσμο, σύμβολο εξωστρέφειας της εμπορικής & κοινωνικής ανάπτυξης των Χανίων για εκατοντάδες χρόνια. Το “Cretan Food Experience”, ένα σύγχρονο πολυδιάστατο εκθεσιακό κέντρο διεθνών προδιαγραφών, προτείνεται να αποτελέσει τη νέα «γέφυρα» του Χανιώτικου αγροδιατροφικού τομέα & μεταποίησης προς το μέλλον. Μια διαρκής γευστική και εκπαιδευτική εμπειρία για τους χιλιάδες επισκέπτες της πόλης μας στο πλέον πολυσύχναστο σημείο της».