Ανάκαμψη των τιμών σε γαλακτοκομικά και κρέας, αυξανόμενο θετικό εμπορικό ισοζύγιο στο κρέας, αλλά και εκτιμήσεις για αύξηση παραγωγής στις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες προβλέπει η φθινοπωρινή έκδοση της Κομισιόν σχετικά με τις Βραχυπρόθεσμες Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα.

Πιο αναλυτικά για την αγορά κρέατος, αναφέρεται ότι:

– Η παραγωγή βοείου κρέατος στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 2,4% το πρώτο εξάμηνο του 2020 λόγω των μέτρων αποτροπής της πανδημίας Covid-19 και λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από τον τομέα υπηρεσιών εστίασης. Η ζήτηση έχει ανακάμψει με το άνοιγμα των εστιατορίων και του τουρισμού, οδηγώντας σε 1,4% συνολική εκτιμώμενη μείωση της παραγωγής βοείου για φέτος, σε σύγκριση με το 2019. Το 2021 αναμένεται περαιτέρω μείωση 1,5% λόγω της μείωσης του μεγέθους του πληθυσμού βοοειδών σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. Η κατά κεφαλή κατανάλωση προβλέπεται επίσης να μειωθεί κατά 2,1%, στα 10,4 κιλά το 2020.

– Όσον αφορά το χοιρινό κρέας, ενώ η παραγωγή μειώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο, εν τούτοις μια σειρά παραγόντων όπως οι ευνοϊκές τιμές, η επιστροφή της καταναλωτικής ζήτησης και κάποιες πρόσφατες επενδύσεις, συνέβαλαν στην αύξηση της παραγωγής τους τελευταίους μήνες. Παρ’ όλα αυτά, τα κρούσματα αφρικανικής πανώλους των χοίρων (ΑΠΧ) στη Γερμανία, η οποία οδήγησε σε εξαγωγικές απαγορεύσεις, θα επηρεάσει τη γερμανική και συνεπώς την ενωσιακή αγορά χοιρινού. Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη το 2020 και το 2021, κατά 0,5% και 1% αντιστοίχως. Η κατά κεφαλή κατανάλωση προβλέπεται για φέτος ότι θα μειωθεί κατά 1,1%, στα 32,8 κιλά.

– Η παραγωγή κρέατος πουλερικών αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1%, εξαιτίας μετατόπιση της ζήτησης από άλλα είδη κρέατος προς τα πουλερικά στη διάρκεια του λοκντάουν. Το άνοιγμα του τομέα εστίασης και η έντονη ζήτηση σε επίπεδο λιανικής συνέβαλαν περαιτέρω σε αυτήν την αύξηση. Ομοίως, προβλέπεται μέτρια αύξηση 1% για το 2021. Η κατανάλωση φαίνεται ότι επίσης θα είναι αυξημένη το 2020, σημειώνοντας άνοδο 1,5%, και φτάνοντας στα 23,7 κιλά κατά κεφαλή.  

– Σχετικά με το αιγοπρόβειο κρέας, η παραγωγή της Ε.Ε. μειώθηκε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2020 αφενός λόγω της χαμηλότερης ζήτησης που έδειξαν ο τομέας των υπηρεσιών εστίασης και η οικιακή κατανάλωση στη διάρκεια των εορταστικών περιόδων, και αφετέρου λόγω των προβλημάτων εφοδιασμού. Συνολικά, η παραγωγή το 2020 και το 2021 θα μειωθεί κατά 3% και 2% αντιστοίχως, αν κρίνουμε από τα μικρότερα μεγέθη του πληθυσμού προβάτων, τα λιγότερα θηλυκά αναπαραγωγής και τη στάσιμη εγχώρια ζήτηση. Η κατανάλωση αναμένεται ότι θα είναι μειωμένη το 2020 κατά 4%, στα 1,3 κιλά κατά κεφαλή.