Μετά την σύσκεψη με θέμα την μείωση του πλαφόν στο βαμβάκι που συγκάλεσε η ΕΑΣ Διδυμοτείχου και τις κινήσεις βουλευτών του νομού για το ίδιο θέμα, με την σειρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς ζήτησε την μείωση πλαφόν για τους αγρότες του νομού με επιστολή του στην ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: “Την αγωνία των αγροτών του Νομού Έβρου για την μη κάλυψη της ελάχιστης ηρτημένης (πλαφόν) συγκομιδής του βαμβακιού εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτριος Πέτροβιτς, με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και στην αρμόδια Υφυπουργό. Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η βαμβακοκαλλιέργεια αποτελεί τον κύριο οικονομικό πνεύμονα για την τοπική κοινωνία, καθόσον σε πολύ μεγάλο βαθμό καθορίζει την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής του Έβρου.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή καθ΄ όλη την καλλιεργητική περίοδο και κυρίως στην παρατεταμένη ανομβρία που είχε ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ομαλής ανάπτυξης των βαμβακοφυτειών.

Ταυτόχρονα, ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να γίνει αποδεκτό το αίτημα των αγροτικών φορέων της περιοχής για μείωση του ελάχιστου πλαφόν συγκομιδής του βαμβακιού στο Νομό Έβρου από τα 150 κιλά στα 90 κιλά ανά στρέμμα, όπως αυτό τεκμηριώνεται και από το πόρισμα ειδικής επιστημονικής επιτροπής, η οποία συστάθηκε έπειτα από αίτημα των αγροτικών φορέων του βορείου Έβρου για την τεκμηρίωση και την εκτίμηση του μεγέθους της ζημίας που προκλήθηκε στην καλλιέργεια του βαμβακιού από την παρατεταμένη ανομβρία”.

Πηγή: radioevros.gr