Ομάδα παραγωγών Καρυδιάς ζυμώνεται αυτό το χρονικό διάστημα στα δυτικά κυρίως της Ροδόπης, με στόχο να είναι έτοιμη στις αρχές τις νέας χρονιάς.

Το δύσκολο αυτό έργο έχει αναλάβει ο καλλιεργητής καρυδιάς, Χαράλαμπος Σαχουλίδης από τον Ίασμο Ροδόπης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε με 30 στρέμματα στην αρχή και έχει φτάσει να έχει 550 στρέμματα, από τα οποία αναμένει φέτος την πρώτη του παραγωγή.

Μιλώντας στην εκπομπή για τον πρωτογενή τομέα της ΕΡΤ Κομοτηνής, «Κι όμως… η Κοινωνία Κινείται!», ανέφερε πως κατέφυγε σε αυτή την δενδροκαλλιέργεια της καρυδιάς, αποκλείοντας μια σειρά από άλλες καλλιέργειες, όπως Ροδιά, Ακτινιδιά, Ροδακινιά, ακριβώς επειδή είναι ένα προϊόν που μπορείς να συγκομίσεις και να αποθηκεύσεις, χωρίς την πίεση να το διαθέσεις άμεσα για να μην καταστραφεί, «σκοτώνοντάς το» στην οποιαδήποτε τιμή που έδινε ο έμπορος.

«Το Ελληνικό καρύδι, δίνει άλλη γεύση στα γλυκά! Αυτό υπογράμμισαν οι δύο Ζαχαροπλάστες-Πάστρυ ΣΕΦ-, με τους οποίους είχα μια πρώτη επαφή για την διάθεση του προϊόντος. Το Ελληνικό καρύδι παρουσιάζει ζήτηση, ωστόσο, η αγορά κατακλύζεται από το τούρκικο και το καρύδι Χιλής και Αργεντινής, επειδή είναι πιο φθηνό. Η ποιότητα όμως του Ελληνικού καρυδιού είναι ασύγκριτη και δίνει άλλη γεύση όπου και αν βρίσκεται. Έχει ξεκινήσει μια στροφή των Αρχιμαγείρων και των Ζαχαροπλαστών προς την ποιοτική Ελληνική πρώτη ύλη, επειδή η γεύση είναι κλάσεις ανώτερη», υποστήριξε ο κ. Σαχουλίδης.

Αυτή τη νέα τάση της στροφής προς τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και φυσικά την πρώτη ύλη, καλούνται να αξιοποιήσουν οι νέοι παραγωγοί και καλλιεργητές. Να στραφούν σε νέες καλλιέργειες και σε παραγωγές που θα ενισχύσουν το εισόδημά τους και ίσως να το απογειώσουν, καλύπτοντας το κενό παραγωγής της Χώρας από τη μία, διαθέτοντας το προϊόν που παρουσιάζει ζήτηση, οργανωμένα και στις προδιαγραφές της ποιότητας που ζητείται, για το εκπληκτικό αποτέλεσμα της τελικής γεύσης, που μόνο η Ελληνική πρώτη ύλη μπορεί να πετύχει.

«Υπάρχουν περίπου 15 άτομα εδώ στην γύρω περιοχή που καλλιεργούν καρυδιές, σκόρπιοι. Στόχος μου είναι να τους συγκεντρώσω και να συγκροτήσουμε μια Ομάδα Παραγωγών.

Μέσω της Ομάδας μας παρέχονται κίνητρα και χρηματο-οικονομικά εργαλεία για να εξασφαλίσουμε όλο τον εξοπλισμό που χρειαζόμαστε ως καλλιεργητές και με την καλή κατανομή του χρόνου, θα εξυπηρετηθούμε όλοι, από το να πάρουμε όλοι από ένα μηχάνημα και να χρεωθούμε», τόνισε ο κ. Σαχουλίδης.

Επιπλέον ανέφερε και μια νέα τάση που παρατηρείται στην αγορά σε σχέση με το καρύδι και είναι η πώληση του καρυδιού ακόμα όταν είναι πράσινο εξωτερικά και σχεδόν γαλακτώδες μέσα, καθώς δεν έχει σχηματισθεί πλήρως η ψίχα. «Σε αυτή τη μορφή τα πολύτιμα συστατικά του καρυδιού για τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι ακόμα πιο πλούσια. Οπότε μας ανοίγεται άλλη μια μεγάλη πόρτα στην αγορά για την διάθεση του προϊόντος και με αυτή τη μορφή. Χρειαζόμαστε λοιπόν οργάνωση για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της αγοράς και έτσι να ξεκινήσουμε μια νέα υγιή σχέση με το συνεταιριστικό κίνημα. Στο δικό μας χέρι είναι», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Σαχουλίδης.