Την πρόθεσή της να επενδύσει δημιουργώντας φωτοβολταϊκά πάρκα, σε δημοτικές εκτάσεις δύο περιοχών της κοινότητας Σκοτούσσας του πρ. Δήμου Πολυδάμαντα, για τα επόμενα 30 χρόνια, εκδήλωσε εταιρεία ενέργειας προς τον Δήμο Φαρσάλων.

Ο Δήμος τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής, καθώς η πρόταση φαίνεται να βρίσκει αρχικά αρνητικούς τους κατοίκους των δύο χωριών. Οι δημοτικές εκτάσεις που υπάρχουν στην περιοχή είναι: η μία στην περιοχή «Πουρνάρι» που βρίσκεται βορειοανατολικά του Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων, έκτασης 450 στρεμμάτων, και η δεύτερη στην περιοχή «Παλιάμπελα» νοτιοανατολικά του Θετιδίου Φαρσάλων, έκτασης 2.100 στρεμμάτων.

Η πρώτη είναι διάσπαρτη με μεγάλα πουρνάρια και βλάστηση, μάλιστα οι κάτοικοι τα τελευταία 15 χρόνια για να διατηρήσουν αλώβητη την έκταση, φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες με τα τρακτέρ τους για να την προστατεύσουν, ενώ η δεύτερη -στο Θετίδιο- αφορά χορτολιβαδική έκταση χαμηλής βλάστησης. Δεν είναι γνωστό πάντως το ποσοστό της έκτασης που θα καλύψει η επένδυση στις δύο αυτές περιοχές.

Συνελεύσεις στα δύο χωριά

Για το ενδιαφέρον της επένδυσης στα δύο χωριά το Συμβούλιο της κοινότητας Σκοτούσσας στο οποίο και ανήκουν, κλήθηκε να εισηγηθεί σχετικά. Συγκάλεσε δύο συσκέψεις καλώντας τους κατοίκους των δύο χωριών, ώστε να λάβουν απόφαση. Και οι δύο εισηγήσεις οι οποίες διαβιβάστηκαν προς τον Δήμο ήταν αρνητικές, καθώς οι κάτοικοι θεωρούν, ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους που χρησιμοποιούν τις εκτάσεις αυτές για βόσκηση των ζώων τους. Ο πρόεδρος της κοινότητας Σκοτούσσας Αλέξανδρος Αγγελακόπουλος τόνισε ότι: «Mε σωστή ενημέρωση και διάλογο και από τις δύο πλευρές, όλες οι καταστάσεις μπορούν να επιλυθούν», ξεκαθαρίζοντας ότι ως πρόεδρος της κοινότητας θα υποστηρίξει την απόφαση που θα λάβουν οι συγχωριανοί του.

Δήμος Φαρσάλων: Καμία απόφαση

Για το θέμα ο Δήμος Φαρσάλων εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: “«Ως Δήμος Φαρσάλων οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κατηγορηματικά πως πέραν ενός εγγράφου ενδιαφέροντος που έχει εκφραστεί από ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ΟΥΔΕΜΙΑ απόφαση έχει παρθεί από συλλογικά όργανα του Δήμου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η Δημοτική Αρχή στον έναν χρόνο διοίκησης της επαρχίας Φαρσάλων, πορεύεται πάντοτε, σε κάθε της απόφαση, μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο και λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα το κοινό καλό, έχοντας πάντα υπόψη τη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών και κατόπιν του προαναφερθέντος αιτήματος της συγκεκριμένης εταιρείας, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φαρσάλων ακολούθησε τη θεσμική πεπατημένη που έχει ακολουθηθεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, δηλαδή να υποδείξει πιθανούς χώρους και να ζητήσει την άποψη των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων.

Όλα τα υπόλοιπα που διακινούνται στον δημόσιο διάλογο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Να είναι σίγουροι οι Φαρσαλινοί πολίτες, πως αν ποτέ κινηθεί η διαδικασία για την αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, αυτό θα γίνει ανοιχτά, με απόλυτη διαφάνεια και πρωτίστως με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών».

Πηγή: Ελευθερία