Αν και η δακοκτονία έχει πάει καλύτερα εφέτος σε σύγκριση με την περυσινή ελαιοκομική περίοδο, η αναμενόμενη παραγωγή λαδιού στην ευρύτερη Ιεράπετρα, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 7.000 τόνους.

Πέρυσι υπολογίζεται ότι η παραγωγή λαδιού άγγιξε τις 5.500 τόνους, εκείνο όμως το αρνητικό, που καταγράφηκε και έμεινε στην ιστορία, είναι η πολύ κακή ποιότητα του προϊόντος, με αποτέλεσμα το ελάχιστο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα κάτω από τις 3 γραμμές να είναι δυσεύρετο.

«Περιμένουμε και εφέτος μια μέτρια σε παραγωγή ελαιοκομική περίοδο και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους 7.000 τόνους λάδι. Η ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, όταν βρίσκεται σε χρονιά βεντέμας, παράγει γύρω στις 11.000 τόνους λάδι πολύ καλής ποιότητας.

Στο Σύνδεσμο Τυποποιητών – Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΥΤΕΚ), δεν πιστεύουμε ότι θα είναι υπέρ των παραγωγών και του ίδιου του προϊόντος, η πάρα πολύ πρώιμη συγκομιδή του ελαιόκαρπου. Οι ελιές πρέπει να μαζευτούν στην ώρα τους, έχοντας περάσει ο απαραίτητος χρόνος από τον τελευταίο ψεκασμό του δάκου και αφού θα ακολουθείται η σωστή γεωργική πρακτική και το καθημερινό άλεσμα του ελαιόκαρπου. Είναι λάθος να μαζεύονται άγουρες οι ελιές χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η φάση της ελαιοποίησης τους, γιατί δεν παράγεται η σωστή ποσότητα του λαδιού το οποίο δεν έχει πάντα τα σωστά οργανοληπτικά του συστατικά», λέει το μέλος το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Τυποποιητών – Εξαγωγέων Κρήτης κ. Γιώργος Νικολαράκης, από την Καλαμαύκα Ιεράπετρας.

Αυτή την εποχή οι περυσινές ποσότητες ελαιολάδου που έχουν μείνει και πωλούνται στην ελεύθερη αγορά παίρνουν 2,30 ευρώ στην οξύτητα των τριών γραμμών.

«Εάν συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να καταπολεμούμε τον πληθυσμό του δάκου μέχρι την ημέρα που θα ξεκινήσει το λιομάζωμα, η καλή ποιότητα του φρέσκου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, που θα παραχθεί στην Ιεράπετρα, εκτιμώ ότι θα πληρωθεί στον ελαιοπαραγωγό από 2,70 έως 3,00 στην οξύτητα των 3 γραμμών», καταλήγει στην αισιόδοξη πρόβλεψη του ο κ. Γιώργος Νιοκολαράκης.

Επειδή όμως υπάρχουν δημοτικές κοινότητες όπου το δροσερό μικροκλίμα δεν βοήθησε να περιοριστεί ο πληθυσμός του δάκου μέχρι σήμερα, οι εκτιμήσεις σε τοπικό επίπεδο μιλούν για πάρα πολύ μικρή παραγωγή ελαιολάδου εφέτος, όπως είναι για παράδειγμα η περιοχή από το Κάτω Χωριό μέχρι την Παχιά Άμμο και το Καβούσι.

Στα δε δημοτικά διαμερίσματα δυτικά της Ιεράπετρας η παραγωγή ελαιολάδου θα κυμανθεί από 25-30% εφέτος.

«Εμείς στις Μάλλες πέρυσι είχαμε βεντέμα. Η παραγωγή του ποιοτικού ελαιολάδου μας, ξεπέρασε τους 450 τόνους. Εφέτος θα θεωρηθεί επιτυχία αν ξεπεράσουμε τους 100 τόνους. Η δακοκτονία όμως μέχρι τώρα έχει πάει καλά. Δεν έχουμε μεγάλες προσβολές από δάκο, αλλά φοβόμαστε την επίθεση αυτού του βλαβερού εντόμου, τώρα που θα δροσίσει ο καιρός», είπε ο συνεταιριστής τέως πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Μπάμπης Αρχοντουλάκης.

Πηγή: neakriti.gr