Το σχέδιο για πακέτο ταχείας, στοχευμένης και βιώσιμης ανάκαμψης για τους αγρότες, τους παραγωγούς τροφίμων και τις αγροτικές περιοχές της Ε.Ε που θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους ενέκρινε σήμερα η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές επικαιροποίησαν το κείμενο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να προκαταβληθούν όλα τα χρήματα που διατέθηκαν για τις αγροτικές κοινότητες από το μέσο ανάκαμψης της ΕΕ μεταξύ 2021 και 2022, ενώ η αρχική πρόταση ήθελε η αποδέσμευση των χρημάτων να πραγματοποιείται από το 2022 έως το 2024.

Περίπου το 30% των 8,07 δις ευρώ σε ενισχύσεις με τρέχουσες τιμές θα πρέπει να καταστούν έτσι διαθέσιμες το 2021, ενώ το υπόλοιπο 70% θα αποδεσμευτεί το 2022.

Η Επιτροπή Γεωργίας τονίζει, ότι θέλει να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 37% της διαθέσιμης χρηματοδότησης για δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα, ενώ το 55% του ταμείου ανάκαμψης θα πρέπει να υποστηρίξει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τις επενδύσεις σε αγροκτήματα που συμβάλλουν σε μια ανθεκτική, βιώσιμη και ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Υψηλότερη συγχρηματοδότηση της ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής υπογράμμισαν πως η ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτήσει το 90% των επιλέξιμων μέτρων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Μάλιστα πως τονίζουν οι επενδύσεις από αγρότες και μεταποιητές τροφίμων που συμβάλλουν στη βιώσιμη και ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσαν να συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ συνολικά κατά 80% από 40% που ίσχυε μέχρι σήμερα και να αυξηθεί έως και στο 90% σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές αλλά και σε εξόχως απομακρυσμένες περιοχές, όπως σε μικρότερα νησιά του Αιγαίου και σε ορισμένες περιοχές στην Κροατία, όπου η συγχρηματοδότηση έφτανε τ 75%.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν επιπλέον να αυξηθεί το μέγιστο επίπεδο στήριξης που παρέχει το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην παραγωγή τροφίμων που καλύπτεται από συστήματα ποιότητας της ΕΕ από 3.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση ετησίως. Αναλόγως θα πρέπει να αυξηθεί το ανώτατο όριο για την ενίσχυση εκκίνησης επιχειρήσεων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους νέους αγρότες από 70.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ.

Η επιτροπή ζητά την αύξηση του μέγιστου επίπεδου στήριξης του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ασφάλιση καλλιεργειών, ζώων και φυτών, τα αμοιβαία κεφάλαια για δυσμενή κλιματολογικά συμβάντα και ζωικές και φυτικές ασθένειες και το εργαλείο σταθεροποίησης εισοδήματος από 70% σε 80% του κόστους.

Όπως τόνισε ο εισηγητής του σχεδίου για την αγροτική ανάπτυξη «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δείξει για άλλη μια φορά ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες και ζητά την υποστήριξη των πολιτών, των αγροτικών κοινοτήτων, των αγροτών και των παραγωγών τροφίμων» και σημείωσε ότι το ΕΚ επιθυμεί η χρηματοδότηση ανάκαμψης της ΕΕ να αυξήσει την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιοποίηση του τομέα και όχι μόνο να χρηματοδοτήσει ως συνήθως τις επιχειρηματικές λύσεις. «Κάνοντας αυτό, δείχνουμε συγκεκριμένη αλληλεγγύη στην ΕΕ σε έναν τομέα που, ακόμη και στις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας COVID-19, δεν έχει απογοητεύσει ποτέ τους πολίτες της ΕΕ» κατέληξε ο κ. Ντε Κάστρο.

Όσον αφορά την διαδικασία. Το κείμενο σχετικά με το μέσο ανάκαμψης της ΕΕ επόμενης γενιάς, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα στην Επιτροπή Γεωργίας με 46 ψήφους υπέρ και καμία κατά και δύο αποχές, θα αποτελέσει τώρα αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι νέοι κανόνες θα πρέπει στη συνέχεια να ενσωματωθούν στον μεταβατικό κανονισμό της ΚΓΠ.

Πηγή: ert.gr