Ελαφρώς πτωτική θα είναι για φέτος η παραγωγή χοιρινού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι ευνοϊκές τιμές, η επιστροφή της κατανάλωσης και οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, αναμενόταν να συμβάλουν σε αύξηση της παραγωγής το γ’ τρίμηνο του έτους, μετά τη διαταραχή που προκάλεσαν τα σκληρά μέτρα περιορισμού του κορωνοϊόυ στις περισσότερες χώρες την άνοιξη.

Όμως ο εντοπισμός κρουσμάτων αφρικανικής πανώλους των χοίρων σε αγριόχοιρους στα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας, από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, όπως και οι συνακόλουθοι εξαγωγικοί περιορισμοί που υπέστη το γερμανικό χοιρινό από μια σειρά χώρες, κυρίως ασιατικές, θα επηρεάσει τις γερμανικές εξαγωγές αλλά και συνολικά της αγορά της Ε.Ε. στο δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι τιμές, οι οποίες είχαν δείξει από τις αρχές του καλοκαιριού σημάδια σταθεροποίησης, βρίσκονται τώρα υπό πίεση.

Σε αυτό το φόντο, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η όποια αύξηση παραγωγής το τελευταίο τρίμηνο του 2020 θα προέλθουν από την Ισπανία, τη Δανία και την Ιρλανδία, χώρες οι οποίες αύξησαν τον πληθυσμό χοίρων αλλά και τις χοιρομητέρες στη διάρκεια του 2019.

Ως αποτέλεσμα αυτών, η παραγωγή χοιρινού κρέατος φαίνεται ότι θα είναι μειωμένη το 2020 (-0,5%) αλλά και το 2021 (-1%), με την κατά κεφαλή κατανάλωση να αναμένεται επίσης πτωτική κατά -1,1%, στα 32,8 κιλά.