Εξαιρετικά ήπιες, δροσερές και άκρως μεσογειακές ήταν οι κλιματικές συνθήκες τη φετινή χρονιά στην περιοχή του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα το 2020 να χαρακτηρίζεται ως μια εξαιρετική χρονιά για τα σταφύλια και την παραγωγή οίνων. Οι ήπιες βροχοπτώσεις του χειμώνα και οι λιγοστές της άνοιξης σε συνδυασμό με τις ήπιες θερμοκρασίες του καλοκαιριού οδήγησαν σε μια φυσιολογική ωρίμαση των σταφυλιών. Η χρονιά από άποψη ωρίμασης, χαρακτηρίζεται μεσοπρώιμη προς όψιμη για τα συνήθη επίπεδα του νησιού, καθώς πέρα από ένα μικρό καύσωνα του Μαΐου δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν έντονο φέτος παρόλες τις δυσοίωνες προβλέψεις για θερμό καλοκαίρι.

Οι λιγοστές βροχοπτώσεις του Μαΐου δημιούργησαν μικρές εστίες περονόσπορου και σε λιγοστές περιοχές που δεν έγινε σωστή φυτοπροστατευτική κάλυψη, δημιουργήθηκε πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές τα μυκητολογικά προβλήματα και η ευδεμίδα, κύριοι εχθροί του αμπελιού, δεν είχαν ουσιαστική επίδραση.

Η σωστή υποστύλωση των φυτών έπαιξε βασικό ρόλο τόσο στην σωστή αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών καθώς επίσης και η άρδευση που βοηθά τη φυσιολογική ωρίμαση των ποικιλιών ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ορισμένων από αυτών.

Το οινοποιείο της ΑΕΣ Ηρακλείου φέτος παρέλαβε μεγάλες ποσότητες σταφυλιών παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, οι οποίες ανήλθαν στους 4.300 τόνους σταφυλιών από τα οποία παρήχθησαν ανάλογου όγκου οίνοι 3.400 τόνων.

Η χρονιά προβλέπεται εξαιρετική με πλούσιο ταννικό και φαινολικό δυναμικό για τις ερυθρές ποικιλίες και φυσιολογικές οξύτητες και φρουτώδη αρώματα στις λευκές. Ο σακχαρικός τίτλος κρίνεται εξαιρετικός γύρω στο 12ο και 13ο vol. αλκοόλης εκτός από την ποικιλία Μανδηλαριά που για άλλη μια χρονιά η παραγωγή της κυμάνθηκε σε χαμηλό σακχαρικό τίτλο λόγω αδυναμίας των παραγωγών να υιοθετήσουν την καλλιεργητική τεχνική της αραίωσης φορτίου. Η αρωματικότητα των λευκών ποικιλιών, λόγω μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας μέρας και νύχτας (γνωστό και σαν diurnal temperature variation) ήταν παραπάνω από ικανοποιητική.

Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας οδήγησαν σε κατανάλωση του μηλικού οξέος από το φυτό προσδίδοντας κρασιά με περισσότερη φρεσκάδα. Οι ερυθροί οίνοι που θα παραχθούν αναμένεται να είναι αρωματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα και υψηλή παρουσία φαινολικών συστατικών, βελούδινη αίσθηση και εξαιρετική δομή.

Στο πλαίσιο αλληλοϋποστήριξης του συνεταιρισμού και των παραγωγών οι τιμές των σταφυλιών δεν διαφοροποιήθηκαν σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.