Η καταπολέμηση της πείνας σε όλο τον κόσμο αποτελεί βασικό στόχο της ΕΕ σύμφωνα με κοινή δήλωση της Επιτρόπου για τη Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarčič και της Επιτρόπου Διεθνών Συνεργασιών, Jutta Urpilainen, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων.

Η δήλωση έχει ως εξής: «Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων, η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να καταπολεμήσει την πείνα σε όλο τον κόσμο και να αντιμετωπίσει τις βασικές της αιτίες. Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τους ανθρώπους που πεθαίνουν από την πείνα και τα παιδιά που υποφέρουν από τις δια βίου επιπτώσεις του υποσιτισμού.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε σοβαρές προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν παγκόσμιες προσπάθειες. Η επισιτιστική ανασφάλεια συνεχίζει να αυξάνεται λόγω συγκρούσεων, κλιματικών αλλαγών και οικονομικών σοκ. Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού μεταφέρουν την πείνα και τον υποσιτισμό σε πρωτοφανή επίπεδα.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί και να συντονίσει τις προσπάθειες με παγκόσμιους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε βασικές πρωτοβουλίες. Αυτό περιλαμβάνει το Παγκόσμιο Δίκτυο κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων και την πλήρη υποστήριξη του έργου των οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, όπως το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας. Η Ατζέντα του 2030 και η Συμφωνία των Παρισίων αποτελούν κοινή μας αναφορά.

Κάνουμε ήδη σημαντικές επενδύσεις στην επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως και θα διασφαλίσουμε ότι η επισιτιστική ασφάλεια θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα.

Κατά την περίοδο 2014-2020, η ΕΕ κινητοποίησε 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την προώθηση της ασφάλειας των τροφίμων και της διατροφής και της βιώσιμης γεωργίας σε περισσότερες από 80 χώρες. Από το 2010, η ΕΕ έχει υποστηρίξει περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων μέσω της ανθρωπιστικής επισιτιστικής βοήθειας.

Η στρατηγική Farm-to-Fork της ΕΕ , μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, επικεντρώνεται στη μετάβαση σε δίκαια, υγιή και φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα τροφίμων .

Κοιτώντας μπροστά, η Διάσκεψη Κορυφής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων το 2021 θα είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο ορόσημο για τη μετάβαση σε έναν πιο βιώσιμο πλανήτη και είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι να επιτύχουμε ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής».