Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, αναμένεται να επισκεφτούν αύριο Πέμπτη, ο Περιφερειάρχης Κώστα Μουτζούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος, συνοδευόμενοι από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να γίνει το μεσημέρι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου αναμένεται να ζητήσουν από τον κ. Βορίδη την αύξηση του προϋπολογισμού για τα Σχέδια Βελτίωσης στο Βόρειο Αιγαίο κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να ενταχθούν όλες οι υποβληθείσες επενδύσεις σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου, καθώς επίσης και την αύξηση του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα Leader για τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. 

Σημειώνεται πως ενώ η ΕΤΑΛ έλαβε για τη Λέσβο πρόσφατα επιπλέον υπερδέσμευση 5,385 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο της δημόσιας δαπάνης για έργα ιδιωτικού χαρακτήρα που χρηματοδοτούνται να ανέρχεται σε 9,6 εκατ. ευρώ (αύξηση της τάξης του 227,14% από τους πόρους της αρχικής προκήρυξης), το ποσό αυτό αρκεί για να χρηματοδοτηθούν 73 προτάσεις, ενώ μένουν ακάλυπτες  63 για τις οποίες απαιτούνται επιπλέον 7,9 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να βρεθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.  

Τέλος, και για το πρόγραμμα Leader οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στην καλύτερη περίπτωση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να ενισχύσει τον προϋπολογισμό κατά το ήμισυ σε σχέση με το ζητούμενο ποσό που απαιτείται για να χρηματοδοτηθούν οι 63 επενδύσεις, που είναι μεν επιλέξιμες αλλά δεν υπάρχουν πόροι επί του παρόντος για να προχωρήσουν. 

Πηγή: Τα Νέα της Λέσβου