Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για την προστασία των εσπεριδοειδών ώστε οι καλλιεργητές να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην παραγωγή τους.

Συγκεκριμένα:

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΜΥΓΑ: Στις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιάς και μανταρινιάς οι προσβολές αρχίζουν με την αλλαγή του χρώματος των καρπών. Oι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για προσβολές στις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιάς και μανταρινιάς. – Συστήνεται άμεση καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα. Η δραστηριότητα και η γονιμότητα της μύγας σταδιακά περιορίζονται με την πτώση της θερμοκρασίας. – Συλλογή και απομάκρυνση των προσβεβλημένων καρπών πάνω από το δέντρο και στο έδαφος.

ΚΟΡΥΦΟΞΗΡΑ: Μυκητολογική ασθένεια του ξύλου, σοβαρή και καταστρεπτική λόγω γρήγορης αποξήρανσης των προσβεβλημένων δέντρων. Μεγαλύτερη ευαισθησία έχουν οι λεμονιές και οι κιτριές. Αρχικά εκδηλώνεται με χλώρωση, μάρανση και ξήρανση των φύλλων νεαρών βλαστών και φυλλόπτωση με τους μίσχους των φύλλων να παραμένουν στους βλαστούς. Ακολουθεί ξήρανση κλάδων και βραχιόνων που προχωράει από την κορυφή προς τη βάση τους. Στα αγγεία του προσβεβλημένου ξύλου φαίνεται μεταχρωματισμός πορτοκαλί ή καστανού χρώματος. Στα δένδρα είναι ευπαθή κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα. Νέες μολύνσεις εννοούνται από υγρασία και βροχή με ταυτόχρονη ύπαρξη πληγών – σημείων εισόδου του παθογόνου μύκητα. – Λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας (χαλαζοπτώσεις, δυνατοί άνεμοι) συστήνονται ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα τις αμέσως επόμενες ημέρες. – Κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου πρέπει να γίνεται προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα αμέσως μετά από χαλάζι, παγετό ή πολύ δυνατό άνεμο. -Αποφεύγετε το κλάδεμα και την κατεργασία εδάφους κατά τη βροχερή περίοδο, ιδιαίτερα στις λεμονιές. Κλάδοι, κορμοί και ρίζες φροντίζετε να μην τραυματίζονται στις καλλιεργητικές εργασίες φθινοπώρου και χειμώνα. Τυχόν πληγές μέσα στην περίοδο αυτή να προστατεύονται με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα σκευάσματα. -Στο κλάδεμα και ο καθαρισμός των δέντρων να γίνονται κατά τη ξηρή περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου. Αφαίρεση, απομάκρυνση και καταστροφή των ξηρών κλάδων μαζί με υγιές τμήμα 15-20 εκ. Στα ξηρά δέντρα πρέπει να εκριζώνονται και να καίγονται. -Συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή νέων δενδρυλλίων. Η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και ανεκτικών ή ανθεκτικών ποικιλιών λεμονιάς περιορίζουν την ασθένεια.

ΚΟΜΜΙΩΣΗ ΛΑΙΜΟΥ: Ασθένεια που προσβάλει την περιοχή του λαιμού των δέντρων μέχρι ύψους 60-80 εκ. από το έδαφος και τις επιφανειακές ρίζες που είναι κοντά στον κορμό. Ο φλοιός στο σημείο της προσβολής μοιάζει σαν “βρεγμένος”, εμφανίζεται σκοτεινότερος με σκισίματα από όπου εκκρίνεται κόμμι ( κόλλα ). Συχνά παρουσιάζονται και σήψεις καρπών. Οι μολύνσεις ευνοούνται με αυξημένη υγρασία και κακή στράγγιση του εδάφους. Τα προσβεβλημένα δέντρα συνήθως είναι μεμονωμένα ή κατά μήκος των αυλακιών άρδευσης, παρουσιάζουν καχεκτική βλάστηση, χλώρωση στα φύλλα, έντονη φυλλόπτωση και σε μέσα σε 2-3 έτη ξηραίνονται. Η σειρά ευπάθειας των εσπεριδοειδών στην ασθένεια είναι: λεμονιά, κιτριά, κλημεντίνη, πορτοκαλιά, μανταρινιά ενώ ανθεκτική είναι η νεραντζιά.

Μέτρα πρόληψης και θεραπείας της ασθένειας : – Αποφεύγετε τη δημιουργία πληγών στις ρίζες και στο λαιμό των δέντρων. – Αποφεύγετε την επαφή του κορμού με το νερό του ποτίσματος. Κατασκευή διπλής λεκάνης άρδευσης με πρόχωμα σε απόσταση 50 εκ. από τον κορμό. Συστήνεται καλή αποστράγγιση του εδάφους. – Καταστροφή των ζιζανίων γύρω από τον κορμό των δέντρων για μείωση της εδαφικής υγρασίας. – Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και φύτευση στο ίδιο βάθος που ήταν και στο φυτώριο. – Εκρίζωση των ξηρών δέντρων και απολύμανση του εδάφους πριν τη νέα φύτευση. – Αφαίρεση και κάψιμο του κατεστραμμένου φλοιού σε αρχικά στάδια. Καθάρισμα πληγών κάτω από το φλοιό με μια ζώνη 5 εκ. γύρω από τους υγιείς ιστούς. Κάλυψη πληγών με κατάλληλο προστατευτικό μυκητοκτόνο και επάλειψη του κορμού μέχρι ύψους 1 μ. από το έδαφος. – Ψεκασμός φυλλώματος, βραχιόνων και κορμού το φθινόπωρο με το εγκεκριμένα μυκητοκτόνα.

Προσοχή: Εφαρμόζετε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα της συσκευασίας και τηρείτε αυστηρά το χρόνο που απαιτείται μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής. Οι εφαρμογές χαλκούχων σκευασμάτων πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 21 ημέρες πριν τη συγκομιδή, έχουν δράση προστατευτική και συνιστούν προληπτική αντιμετώπιση.