Φυτέψτε αρωματικά φυτά, εποχιακά και πολυετή ποώδη μαζί ή κοντά σε goji berry, λαχανικά και άλλα μικρά καρποφόρα δέντρα, για να προσελκύσετε ωφέλιμα έντομα ή για να απωθήσετε τα βλαβερά. Επίσης, βελτιώστε τη γεύση και το άρωμα κάποιων ειδών, καλλιεργώντας τα μαζί με αρωματικά φυτά.

Πολλά είδη φυτών έχουν ουσίες στις ρίζες, τα φύλλα ή τα άνθη που προσελκύουν ή απωθούν έντομα και άλλα παράσιτα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ενισχύουν τη βλάστηση, αλλά και το άρωμα διάφορων ειδών και ποικιλιών. Τελικά, η συγκαλλιέργεια ειδών θα βοηθήσει να υπάρξει ισορροπία στο οικοσύστημα που θα δημιουργήσετε στο κτήμα, τον κήπο ή το μπαλκόνι σας.
• Φυτεύοντας αρωματικά, όπως δεντρολίβανο, βασιλικό, θυμάρι ή ρίγανη, κοντά στα φυτά σας, θα βοηθήσετε ώστε να επικονιαστούν τα λουλούδια των φυτών, καθώς τα αρωματικά θα προσελκύσουν τις μέλισσες.
• Τα αρωματικά θα αποτρέψουν και διάφορα έντομα από το να προσβάλλουν την καλλιέργεια σας. Ο δυόσμος απωθεί τα μυρμήγκια, τους ψύλλους και τις αφίδες. Παράλληλα, βελτιώνει το άρωμα και τη γεύση στις ντομάτες, όπως και ο βασιλικός. Η μέντα απωθεί τα τρωκτικά. Η λεβάντα διώχνει τους ψύλλους και τους σκόρους, προστατεύει τα φυτά από προσβολές άλλων εντόμων και απωθεί τα σκουλήκια από τα οπωροφόρα δέντρα.
• Ο μαϊντανός μπορεί να φυτευτεί μαζί με τις ντομάτες, το σπαράγγι και τα κρεμμύδια. Αν θέλετε πιο έντονο άρωμα στις τριανταφυλλιές σας, φυτέψτε ανάμεσά τους μερικούς μαϊντανούς.

 Ο κατιφές θα προφυλάξει τις ντομάτες, τις φράουλες, τις μελιτζάνες και τις φασολιές από τους νηματώδεις. Οι εκκρίσεις που παράγουν οι ρίζες του κατιφέ απωθούν αυτά τα μικροσκοπικά σκουλήκια. Φυτέψτε κατιφέδες ανάμεσα στα γκότζι μπέρι στις ντομάτες ή τις φράουλες,Όταν πρόκειται για γλάστρα φυτέψτε τα στην ίδια γλάστρα. Για καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε τον κατιφέ μερικές εβδομάδες αργότερα από τα λαχανικά.
• Το γεράνι θα κρατήσει μακριά από τα φυτά σας το σκαθάρι. Τα διάφορα αρώματα που εκλύουν οι ποικιλίες του θα προστατέψουν ακόμα και τα καλλωπιστικά από τον εισβολέα.
• Η ντάλια θα διώξει τους νηματώδεις από το έδαφος.
• Οι πετούνιες διώχνουν ορισμένες αφίδες, κάμπιες και άλλα παράσιτα.
• Ο όμορφος καπουτσίνος (ναστούρτιουμ) με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλοκόκκινα λουλούδια προσελκύει τις πολύ ωφέλιμες πασχαλίτσες, ένα έντομο που προστατεύει τα φυτά μας από τις αφίδες, τα σκαθάρια και τον αλευρώδη. Φυτέψτε τον κοντά σε ντομάτες, αγγουριές ή σε μικρά καρποφόρα δέντρα.

Φυτά εναντίων εντόμων συνοπτικά

ΕΧΘΡΟΙ

ΑΠΩΘΗΤΙΚΑ ΦΥΤΑ

ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ

ΜΕΝΤΑ,ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ

ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ

ΛΕΒΑΝΤΑ,ΠΕΤΟΥΝΙΑ

ΨΥΛΛΟΙ

ΜΕΝΤΑ,ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ,ΛΕΒΑΝΤΑ,ΔΥΟΣΜΟΣ

ΤΡΩΚΤΙΚΑ

ΜΕΝΤΑ

ΣΚΑΘΑΡΙΑ

ΣΚΟΡΔΟ,ΓΕΡΑΝΙ

ΤΖΙΤΖΙΚΙΑ

ΓΕΡΑΝΙ,ΠΕΤΟΥΝΙΑ

ΝΗΜΑΤΩΔΕΙΣ

ΚΑΤΙΦΕΣ,ΣΑΛΒΙΑ,ΝΤΑΛΙΑ,ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ

ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΕΡΠΟΝ,ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ

ΓΥΜΝΟΣΑΛΙΑΓΚΕΣ

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΕΡΠΟΝ,ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ

ΑΛΕΥΡΩΔΕΙΣ(ΑΣΠΡΗ ΜΥΓΑ)

ΚΑΤΙΦΕΣ

vita.gr