Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιρο-φθινοπώρου μείωσαν την παραγωγή στα αμπελοτόπια της ποικιλίας Crimson. O Ραμαδάν Νιαζή, αμπελουργός από την Δρανιά της Ροδόπης είναι από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει να καλλιεργούν αυτή την ποικιλία.

Από μια ισχυρή ομάδα αμπελουργών Crimson σε όλη τη Θράκη πριν μερικά χρόνια απέμειναν τρεις όλο κι όλο να ασχολούνται. Ο ίδιος φροντίζει επτά στρέμματα αυτής της ποικιλίας και φέτος είδε την παρατεταμένη ζέστη, αλλά και την υγρασία να δημιουργεί προβλήματα, τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα.

 «Έχουμε λίγη παραγωγή φέτος» δηλώνει και μιλά  με καμάρι για τα όψιμα σταφύλια που πάλι ο ίδιος κατεβάζει στην πόλη για να τα προωθήσει. Η φροντίδα του αμπελιού και τα κολακευτικά σχόλια των πελατών φέρνουν χαμόγελα στα χείλη του. Ωστόσο, όπως λέει, ήταν λάθος τους που επέλεξαν να καλλιεργήσουν μόνο αυτή την ποικιλία, καθώς ο πελάτης θέλει πάντα να  μπορεί να κάνει την επιλογή του.

Η δουλειά στο αμπελοτόπι του ξεκίνησε 1η Μαρτίου θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. «Από τον Έβρο μέχρι την Ξάνθη ήμασταν πολλοί οι αμπελουργοί της ποικιλίας Crimson. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο σταφύλι, θέλει πολύ δουλειά γι αυτό και το παράτησαν» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες». Παράλληλα, σημείωσε ότι: «Στη Ροδόπη έχουμε απομείνει μόνο τρεις καλλιεργητές αυτής της ποικιλίας. Μόνο αυτή δεν συμφέρει. Έχει πολλά έξοδα η συγκεκριμένη  καλλιέργεια».

Ωστόσο, ο ίδιος συνεχίζει την προσπάθεια του μαθημένος από τα παιδικά του χρόνια στην σκληρή δουλειά. «Θέλει πολύ δουλειά και πολύ προσοχή» τονίζει ξανά και κρατά στα χέρια του τους καρπούς των κόπων του”.