Η Τουρκία για πολλά χρόνια επιδεικνύει σημαντική δραστηριότητα στο εξαγωγικό της εμπόριο, με θετικά αποτελέσματα, αν και τελευταία παρουσιάζεται αισθητή κάμψη…

Η Τουρκία εξήγαγε αγαθά αξίας 171,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο το 2019. Αυτό το ποσό αντικατοπτρίζει μια αύξηση 18,9% από το 2015 και μια σχετικά μέτρια αύξηση κέρδους 1,9% από το 2018 έως το 2019.

Τα εξαγόμενα εμπορεύματα της Τουρκίας ανήλθαν σε 102,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2020. Προβλέπεται ότι οι εξαγωγές της θα είναι της τάξεως των 153,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2020, μια εκτιμώμενη πτώση -10,1% στην αξία των εξαγωγών σε σχέση με το 2019.

Με βάση τη μέση συναλλαγματική ισοτιμία για το 2019, η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά -106% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από το 2015 και μειώθηκε κατά -14,7% από το 2018 στο 2019. Το αδύναμο εθνικό νόμισμα της Τουρκίας καθιστά τις εξαγωγές σχετικά λιγότερο ακριβές για διεθνείς αγοραστές οι οποίοι πληρώνουν σε δολάρια και κατά πολύ ακριβότερες τις εισαγωγές της σε δολάρια ΗΠΑ.

Δεδομένου του πληθυσμού της Τουρκίας των 83 εκατομμυρίων ανθρώπων, τα 171,1 δισεκατομμύρια δολάρια του 2019 από τις συνολικές εξαγωγές μεταφράζονται χονδρικά (αλλά τελείως θεωρητικά) σε περίπου 2.060 – για κάθε κάτοικο στη χώρα.

Το 56% των τουρκικών εξαγωγών σε αξία κατευθύνθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες ενώ το 25,9% πωλήθηκε στην Ασία. Η Τουρκία εξήγαγε αγαθά αξίας 9,3% στην Αφρική και 5,6% σε πελάτες της στην Βόρεια Αμερική. Πολύ μικρότερα ποσοστά των τουρκικών εξαγωγών έφτασαν στη Λατινική Αμερική (1,6%) εκτός από το Μεξικό, αλλά και την Καραϊβική, με 0,6% να πηγαίνουν στην Ωκεανία με επικεφαλής την Αυστραλία, τα Νησιά Μάρσαλ και τη Νέα Ζηλανδία.

Τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα για συγκεκριμένες χώρες δείχνουν ότι το 51,9% των προϊόντων που εξήχθησαν από την Τουρκία αγοράστηκαν από εισαγωγείς: Γερμανία (9% του συνόλου), Ηνωμένο Βασίλειο (6,3%), Ιταλία (5,4%), Ιράκ (5,2%), Ηνωμένες Πολιτείες (4,7%), Γαλλία (4,5%), Ισπανία (4,5%), Ολλανδία (3,2%), Ισραήλ (2,5%), Ρωσία (2,3%), Ρουμανία (2,2%) και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (2,1%) ).

Τα αγροτικά προϊόντα

Η Τουρκία κατέχει την 8η θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών σε γεωργική παραγωγή, με το 1/2 περίπου της έκτασης της χώρας (390 εκατομμύρια στρέμματα περίπου) αφιερωμένα στην αγροτική παραγωγή και πάνω από 3 εκατομμύρια αγροτικές εκμεταλλεύσεις…., πολλές από τις οποίες μικρού μεγέθους οικογενειακού χαρακτήρα.

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Τουρκίας από 16,5 δις £ ΗΠΑ το 2016, υπολογίζονται στα 18,5 δις – ΗΠΑ για το 2019. Οι εισαγωγές αντίστοιχα ήταν στα 13,9 δις – (το 2016) και 14,9 δις (το 2019). Εδώ περιλαμβάνονται όλα τα αγροτικά, τα αλιευτικά και τα δασικά προϊόντα (πηγή: Turkish Statistical Institute & Global Trade Atlas).

Οι αγορές ζωοτροφών για τον τουρκικό κλάδο του κρέατος και των πουλερικών της Τουρκίας, καθώς και το βαμβάκι για τον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας αποτελούν τα τελευταία χρόνια βασικές ευκαιρίες για τις εξαγωγές προς την Τουρκία, καθώς και οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια τα οποία παρά την μεγάλη εγχώρια παραγωγή βρίσκονται σε αυξημένη ζήτηση αλλά και λόγω του τουρισμού (ενδείξεις πριν τον COVID-19).

Η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας της Τουρκίας παραμένει ζωτικής σημασίας για την οικονομία της όσο αφορά τις επενδύσεις, την απασχόληση και τις εξαγωγές. Το βαμβάκι των ΗΠΑ έχει πολύ καλή φήμη στην Τουρκία, το οποίο φαίνεται άλλωστε στο συνεχιζόμενο υψηλό μερίδιο αγοράς αμερικάνικου βαμβακιού. Σύμφωνα με προβλέψεις του USDA, η Τουρκία αναμένεται να παραμείνει σημαντικός εισαγωγέας τα επόμενα χρόνια λόγω της υψηλής ποιότητας του βαμβακιού των ΗΠΑ.

Οι συνολικές τουρκικές εισαγωγές βαμβακιού ΗΠΑ, εκτιμήθηκαν σε 682 εκατομμύρια δολάρια για το 2018. Τεράστιο μερίδιο για το αμερικανικό βαμβάκι σε αξία.
Ο αναπτυσσόμενος τομέας των πουλερικών της Τουρκίας εξαρτάται από τη σόγια και άλλες εισαγόμενες ζωοτροφές και συστατικά ζωοτροφών. Η τουρκική βιομηχανία πουλερικών και ζωοτροφών επενδύει σε σύγχρονες βιομηχανικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας, ενώ συνεχίζει να επεκτείνει τις δυνατότητές της. Η εγχώρια κατανάλωση πουλερικών αυξάνεται, το ίδιο ισχύει και για τις νέες εξαγωγικές αγορές όπως το διπλανό Ιράκ και άλλες γειτονικές χώρες, οι οποίες προβλέπεται να αυξήσουν περαιτέρω τη ζήτηση για ζωοτροφή σόγιας και άλλων πρωτεϊνών από την Τουρκία αλλά και από άλλους προμηθευτές. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές σόγιας για την τουρκική αγορά.

Οι χώρες της Μ. Ανατολής γενικώς, έχουν μεγάλες ανάγκες σε σιτηρά, άλευρα και ζωοτροφές λόγω της αναπτυγμένης πτηνοτροφίας τους και της μεγάλης ζήτησης σε κρέας πουλερικών αλλά και σε τρόφιμα με βάση τα σιτηρά. Μικρές οι παραγωγές σε σχέση με την υψηλή κατανάλωση… Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μια θεαματική στροφή προς την παραγωγή φρούτων και λαχανικών (θερμοκηπιακά και υπαίθρια) μετά την απόκτηση μεγάλων αρδευόμενων εκτάσεων, με πολλές από αυτές να έχουν μετατρέψει την παραγωγή τους από σιτηρά σε οπωρολαχανικά και κατά ένα μεγάλο μέρος σε βαμβάκι…

Ωστόσο, οι τουρκικοί κανονισμοί για τη βιοτεχνολογία (γενετικά τροποποιημένα αγροτικά προϊόντα) παρεμβαίνουν περιοδικά στην αγορά από τον Οκτώβριο του 2009. Το 2018, οι συνολικές εξαγωγές σόγιας και σογιάλευρων από τις ΗΠΑ ανέρχονταν σε 80 εκατομμύρια δολάρια. Στην Τουρκία αν και οι εισαγωγές της λόγω πτώσης της αξίας της λίρας είναι λιγότερες και περισσότερο επιλεκτικές, υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες και περιθώρια για την προμήθεια ξηρών καρπών, ρυζιού, όσπριων, προϊόντων σκληρής ξυλείας, καθώς και προϊόντων διατροφής προστιθέμενης αξίας.

Η συμμετοχή της Τουρκικής Γεωργίας στο ΑΕΠ της χώρας, το 1950 ήταν στο 50%…. και σήμερα έχει πέσει στις 7-8%…!! Από το 1990 μέχρι σήμερα η Τουρκικές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει Εθνικά Σχέδια Ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα με κίνητρα στην παραγωγή και την μεταποίηση, με εκτεταμένα έργα άρδευσης και διαχείρισης υδάτων, εκμηχάνισης της Γεωργίας και εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Ένα απο τα μεγαλύτερα έργα ανάπτυξης είναι το GAP (South Eastern Anatolian Project) με το οποίο περίπου 29.000 τετραγωνικά μίλια αξιοποιούνται γεωργικά με έγγειες βελτιώσεις και ενισχύσεις (περιοχή Diyabarkir)… Επίσης τεράστια είναι η ανάπτυξη του αγροτικού μάρκετινγκ και της προώθησης των αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό, με φανερές και λιγότερο φανερές επιδοτήσεις και ενισχύσεις του κλάδου. Το 20% περίπου του πληθυσμού (πάνω από 15 εκατομμύρια…) απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα…

Από τα εξαγόμενα αγροτικά προϊόντα αναφέρουμε τους ξηρούς καρπούς (κυρίως φουντούκια στην περιοχή του Πόντου), πολλά σιτηρά και προϊόντα σιτηρών στην Αν. Θράκη και την Ανατολία (άλευρα διάφορα, πλιγούρια, κ. ά.), βιομηχανικά φυτά, σπόρους σποράς, ζάχαρη, οπωρολαχανικά, όσπρια, αποξηραμένα φρούτα & λαχανικά (βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, σκόρδα, κ. ά.), καπνά, ελαιόλαδο, κτηνοτροφικά προϊόντα, σταφίδα σουλτανίνα (από την Ιωνία), τσάι, κλπ. Πολλά προϊόντα κατευθύνονται στην ΕΕ (σταφίδα, φουντούκι, όσπρια, αποξηραμένα, κλπ) και σε χώρες αραβικές όπως το Ιράκ, η Υεμένη το Ιράν αλλά και μέχρι την Βενεζουέλα και την Καραϊβική…

Το 2020 η Τουρκία καλλιέργησε 6,2 εκατομμύρια στρέμματα με καλαμπόκι και παραγωγή 7 εκατομμυρίων μετρικών τόνων (ΜΤ), 970.000 στρέμματα με ρύζι και παραγωγή 882.000 ΜΤ (σε αναποφλοίωτο ρύζι), 71 εκατομμύρια στρέμματα με σιτάρια (μαλακά και σκληρά) με 18,3 εκατομμύρια ΜΤ παραγωγή, 38 εκατομμύρια στρέμματα με κριθάρια σε μη αρδευόμενες περιοχές και με παραγωγή 8,1 εκατομμύρια ΜΤ, 770.000 στρέμματα τσαγιού, κυρίως στα σύνορα με την Γεωργία με 205,5 χιλιάδες τόνους παραγωγή (απ- αυτά 85,000 ΜΤ εξαγωγή), κ. ά.

Οι περισσότερες παραγωγές κατά 80-85% καταναλώνονται στην Τουρκία και οι υπόλοιπες εξάγονται. Η ζήτηση για πολλά βασικά διατροφικά προϊόντα είναι πάντα μεγαλύτερη της εγχώριας προσφοράς και παραγωγής και γι- αυτό τον λόγο η Τουρκία προβαίνει σε μεγάλες για τον πληθυσμό της εισαγωγές.

Η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως βασικός παράγοντας στη διεθνή αγορά σιταριού τα τελευταία χρόνια καθώς οι εισαγωγές δείχνουν να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό οφείλεται στη πτωτική παραγωγή, στην μεγάλη αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης, στην αύξηση των “κρατικών” εισαγωγών για τη σταθεροποίηση των εγχώριων τιμών και στην έκρηξη των εξαγωγών προϊόντων με βάση το σιτάρι (προϊόντα σίτου που ήδη αναφέραμε).

Τελευταία με την πτώση της λίρας έναντι του Δολαρίου και του Ευρώ, παρατηρείται γενικώς μεγάλη αύξηση των τιμών στα τρόφιμα. Εκτός από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι άλλων νομισμάτων, οι διεθνείς ανοδικές τιμές ορισμένων ειδών, επίσης επηρεάζουν την αύξηση των εγχώριων τιμών.

Πηγή: thessaliatv.gr