Καθυστερεί η υλοποίηση δράσεων για τους παραγωγούς του κλάδου της αγροδιατροφής  -πολλές από τις οποίες είναι ενταγμένες στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας- με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα στους αγρότες αλλά και τους μεταποιητές τους, τη στιγμή που είναι αναγκαία η στήριξη των παραγωγών, επισημαίνει με επιστολή της στον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Κουφέλο, η παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών», και ζητά ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όπως σημειώνει η Συμπαράταξη,

  • Δεν έχει προχωρήσει η σήμανση των προϊόντων με βάση τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά όπως ήταν η τελευταία δράση του προγράμματο «Αγρο-Ταυτότητα» με αποτέλεσμα οι παραγωγοί που χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά να μην μπορούν να διεκδικήσουν από την αγορά μια υψηλότερη τιμή.
  • Δεν έχει προχωρήσει η μελέτη για τη ταυτοποίηση και τη σήμανση ως ΠΟΠ και ΠΓΕ σειράς προϊόντων μεταξύ των οποίων και το μέλι της Ικαρίας με τις μοναδικές του ιδιότητες.
  • Δεν έχει προχωρήσει η μελέτη με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σχετικά με τα φυσικά αποθέματα σε όστρακα του Κόλπου Καλλονής.
  • Δεν έχετε προχωρήσει σε ενέργειες για τη λειτουργία σφαγείου σε Σάμο και Ικαρία ώστε να αντιμετωπιστούν σωρεία προβλημάτων-παρενεργειών που προκύπτουν από την έλλειψη αυτή και κυρίως το ότι οι συνεπείς κτηνοτρόφοι οδηγούνται σε αφανισμό.
  • Δεν έχει προχωρήσει η Περιφέρεια στη επεξεργασία προγράμματος κατάρτισης αγροτών και τυποποιητών για να καλύψουν τις ελλείψεις που οι ίδιοι παραδέχονται ότι έχουν ώστε να αντιμετωπίσουν τις υπάρχουσες αλλά και επερχόμενες προκλήσεις της αγοράς όπως είναι η παραγωγή ποιοτικών και πράσινων προϊόντων.
  • Δεν υπάρχει πληροφόρηση σε ότι αφορά στην υλοποίηση των σχεδίων διαχείρισης βοσκοτόπων

Η Συμπαράταξη Πολιτών καλεί την Περιφερειακή Αρχή να συστήσει μια γνωμοδοτική επιτροπή σε θέματα αγροδιατροφικού τομέα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παρατάξεων, των άμεσα ενδιαφερόμενων, υπηρεσιακών παραγόντων και εμπειρογνωμόνων , ώστε να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης με συγκεκριμένες δράσεις.

«Η σύσταση της επιτροπής αυτής είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ αφού βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα προγραμματική περίοδο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», επισημαίνει η Συμπαράταξη, ενώ σημειώνει ότι «και η ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ, που θα μπορούσε να αποτελεί εργαλείο για την έγκαιρη υλοποίηση και αξιοποίηση αυτών και άλλων δράσεων που είναι απαραίτητες για  να δώσουν λύσεις στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής στον αγροτικό χώρο, πρακτικά δεν υφίσταται, ενώ δεν έχουν δρομολογηθεί άλλες λύσεις».