Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, συνδιοργάνωσε μαζί με το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο (International Olive Council) εκπαιδευτικό σεμινάριο για την επιτραπέζια ελιά με τίτλο «Hygiene control and quality management in the table olive industry».

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και το παρακολούθησαν 22 εκπρόσωποι από 12 χώρες: Αλγερία, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιράν, Ιορδανία, Λίβανο, Μαρόκο, Ισπανία, Τυνησία, Τουρκία και Λετονία.

Παρουσιάστηκαν αποτελέσματα και εξελίξεις σχετικά με τη μεταποίηση της επιτραπέζιας ελιάς των κυριότερων εμπορικών τύπων, την οργανοληπτική αξιολόγηση, τη διατροφική αξία και τους διατροφικούς ισχυρισμούς, τη μικροβιακή ποικιλομορφία, τα εμπορικά πρότυπα και τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου της ποιότητας και υγιεινής του προϊόντος.

Κατά την έναρξη του σεμιναρίου χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του ΓΠΑ Σπυρίδων Κίντζιος και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου κ. Abdellatif Ghedira.

Εισηγητές στο σεμινάριο ήταν εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου καθώς επίσης και εκπρόσωποι της βιομηχανίας.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν ως εισηγητές οι:

  • Ευστάθιος Πανάγου, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων του ΓΠΑ, ο οποίος είχε την επιμέλεια της διοργάνωσης του σεμιναρίου και παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην επεξεργασία της επιτραπέζιας ελιάς ελληνικού τύπου.
  • Μαρία Καψοκεφάλου, Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου, η οποία παρουσίασε τη διατροφική αξία της επιτραπέζιας ελιάς και την προοπτική του κλάδου για την υποστήριξη του προϊόντος ως μέρους ενός βιώσιμου διατροφικού μοντέλου.
  • Μαρία Κάζου, Χημικός/Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΓΠΑ, η οποία ανέπτυξε τις μεταγονιδιωματικές τεχνολογίες που σχετίζονται με τη χαρτογράφηση του μικροβιώματος των ελληνικών ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς.
  • Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, Διευθυντής του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και διαπιστευμένος panel leader από το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο, ο οποίος αναφέρθηκε στην εφαρμογή της μεθόδου για την οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα.

Τέλος, από τη μεταποιητική βιομηχανία της επιτραπέζιας ελιάς συμμετείχαν ως εισηγητές οι παρακάτω:

  • Νέλος Γεωργούδης, Πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, ο οποίος παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση και τις μελλοντικές προοπτικές του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς.
  • Σταύρος Παναγιωτίδης, Γεωπόνος/υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας της εταιρίας PELOPAC SA, ο οποίος παρουσίασε τα διεθνή εμπορικά πρότυπα για τον ποιοτικό έλεγχο της επιτραπέζιας ελιάς.
  • Φωτεινή Καραμήτσιου, Τεχνολόγος Γεωπόνος/υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας της εταιρίας KONSTANTOPOULOS SA, η οποία αναφέρθηκε στα συστήματα διαχείρισης υγιεινής και ποιότητας που εφαρμόζει η βιομηχανία στη χώρα μας.