Αναβιώνει στη Θράκη η καλλιέργεια σουσαμιού.

Συγκεκριμένα, στον Έβρο έπιασαν ξανά το νήμα της καλλιέργειας-2.500 στρέμματα και ομάδα παραγωγών- από την αρχή, σε άλλη βάση, πιο εκσυγχρονισμένη. Μέσω συμβολαιακής Γεωργίας, με την εταιρεία να φροντίζει για την συλλογή του σουσαμιού, με θεριζοαλωνιστική μηχανή, αλλά και την τιμή στην οποία θα αγοράζει το προϊόν.

Ωστόσο, λόγω του ότι η καλλιέργεια είναι βιολογική, καθώς δεν υπάρχει τρόπος ή φάρμακα για χημική επέμβαση στην καλλιέργεια, η προστιθέμενη αυτή αξία του προϊόντος δεν προστίθεται και δεν την πληρώνονται οι καλλιεργητές.

«Ζητήσαμε από την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής Ανάπτυξης της Θράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, να εισηγηθεί προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την ένταξη της καλλιέργειας του σουσαμιού στο καθεστώς των επιδοτούμενων καλλιεργειών, με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο καλλιεργητής σουσαμιού, Νίκος Χατζής.
Ο κ. Χατζής στάθηκε και στην καθετοποίηση της παραγωγής σουσαμιού, με την μονάδα μεταποίησης που σχεδιάζεται να γίνει μέσω του προγράμματος Leader. Το κόστος ανέρχεται στα 500.000 ευρώ και θα είναι έτοιμη η μονάδα τιο δεύτερο τρίμηνο του 2021. «Η μεταποίηση του σουσαμιού σε ταχίνι και σε όλα τα άλλα πολύτιμα προϊόντα, σησαμέλαιο για την ζαχαροπλαστική και την κοσμετολογία, σίγουρα θα δώσει ώθηση πιστεύουμε και θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και την τιμή που πληρωνόμαστε για το σουσάμι που καλλιεργούμε. Μην ξεχνάτε πως το σουσάμι είναι μια υπερτροφή, που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία, και τόσα άλλα πολύτιμα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό» σημείωσε.