Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας, ιδίως πώς να προωθηθεί η βιώσιμη γεωργική διατροφή συστήματα και υγιεινή διατροφή, καθώς και λύσεις για τη νεολαία, την απασχόληση και την ανάπτυξη αγροτικών περιοχών βρίσκεται στο επίκεντρο της 32ης Συνόδους της περιφερειακής διάσκεψης FAO για την Ευρώπη.

Φιλοξενούμενο από το Ουζμπεκιστάν σε συνεργασία με τον FAO, το Συνέδριο – που πραγματοποιήθηκε σχεδόν αποκλειστικά για πρώτη φορά – συγκεντρώνει περισσότερους από 31 υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς, συνολικά πάνω από 270 εκπροσώπους από 51 μέλη στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, καθιστώντας την υψηλότερη συμμετοχή σε Περιφερειακή διάσκεψη για την Ευρώπη. Εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα συμμετέχουν επίσης στη Διάσκεψη, η οποία πραγματοποιείται ανά διετία.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής QU Dongyu ευχαρίστησε το Ουζμπεκιστάν για την ευελιξία τους στη φιλοξενία του Συνεδρίου και καλωσόρισε τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα και άλλων εταίρων, τονίζοντας ότι η παρουσία και η συμβολή τους εμπλουτίζουν τη συζήτηση.

Ο Γενικός Διευθυντής του FAO τόνισε επίσης ότι η περιοχή είναι μια οικονομική και γεωργική μονάδα παραγωγής ενέργειας, αλλά αντιμετωπίζει επίσης πολλές διαρκείς και νέες προκλήσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν “πίεση στους φυσικούς πόρους, υποβάθμιση της γης και λειψυδρία σε μεγάλα μέρη της περιοχής, συνεχιζόμενη επισιτιστική ανασφάλεια αλλά και αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας, αυξανόμενα κενά μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών, ανισότητες μεταξύ των φύλων και διαρκή τσέπης πείνας και φτώχειας σε πολλές αγροτικές περιοχές τομείς, “είπε, σημειώνοντας ότι η καινοτομία και οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της σύγχρονης βιώσιμης γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης.

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες όπως η δορυφορική απεικόνιση, οι τηλεχειριστές και οι εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας και blockchain υπόσχονται επαναστατικές αλλαγές για τους αγρότες και τους καταναλωτές των μικρών εκμεταλλεύσεων», είπε, επισημαίνοντας ότι «μπορούν να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση των τροφικών αλυσίδων, στην αύξηση της πρόσβασης στις αγορές, στη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και καταπολέμηση παρασίτων και ασθενειών “.

«Τα παγκόσμια ζητήματα όπως η αειφόρος γεωργική ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή, οι συνθήκες διαβίωσης και η ανεργία των νέων στις αγροτικές περιοχές γίνονται ιδιαίτερα έντονα και απαιτούν αυξημένη προσοχή, ιδίως ενόψει της εξάπλωσης του COVID-19 στον κόσμο», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Το Ουζμπεκιστάν Shukhrat Ganiev στην εναρκτήρια ομιλία του. Ο Υπουργός Γεωργίας του Ουζμπεκιστάν, Jamshid Khodjaev, προεδρεύει της Περιφερειακής Διάσκεψης.

Ο πρόεδρος της προηγούμενης συνόδου της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε από τη Ρωσία το 2018, ο Αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexey Gordeev τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα καθώς και τη διατήρηση εποικοδομητικού διαλόγου με άλλες περιοχές.

Καινοτόμα εργαλεία και προσεγγίσεις για εξατομικευμένη υποστήριξη

Σε απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, ο Γενικός Διευθυντής του FAO τόνισε ορισμένα βασικά επιτεύγματα, όπως μια στρατηγική πρόσβασης στο Ταμείο για το Πράσινο Κλίμα, το οποίο οδήγησε σε δύο μεγάλα έργα που ξεκίνησαν το 2021 για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής στην Αρμενία και το Κιργιζιστάν , η κανονιστική του FAO και επιτόπιες εργασίες για την ενοποίηση της γης , καθώς και την Περιφερειακή Στρατηγική για το Φύλο και τις εκτιμήσεις των φύλων της χώρας που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των γυναικών της υπαίθρου σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Qu σημείωσε επίσης τις επιβαρυντικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στις υπάρχουσες προκλήσεις και τόνισε το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανταπόκρισης και Ανάκτησης COVID-19 του FAO , “το οποίο στοχεύει στον μετριασμό των άμεσων επιπτώσεων ενώ παράλληλα ενισχύει τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα των συστημάτων γεωργικών τροφίμων και τα προς το ζην “.

Ο Γενικός Διευθυντής του FAO Qu αναφέρθηκε επίσης στην εμβληματική Πρωτοβουλία Hand-in-Hand του FAO – μια πρωτοβουλία βασισμένη σε στοιχεία που στοχεύει στον τερματισμό της πείνας και της φτώχειας σε χώρες που δεν μπορούν να μείνουν πίσω. Η Πρωτοβουλία αναπτύσσει εξελιγμένα εργαλεία και αναλυτικά στοιχεία, όπως το Hand-in-Hand Geospatial Platform και Data Lab for Statistics Innovation για την επιτάχυνση του αγροτικού μετασχηματισμού και της αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης.

«Η προσέγγιση Hand-in-Hand είναι ευέλικτη και ανοιχτή σε όλες τις χώρες. Οι χώρες μπορούν να είναι ταυτόχρονα δικαιούχοι και συνεισφέροντες και σας καλώ να συμμετάσχετε σε αυτήν την πρωτοβουλία που ανήκει στη χώρα και υπό την ηγεσία της χώρας», είπε.

Ο επικεφαλής του FAO ανακοίνωσε επίσης την έναρξη του Συνασπισμού Τροφίμων αργότερα αυτή την εβδομάδα, στις 5 ης Νοεμβρίου. Ο Συνασπισμός Τροφίμων – που προτάθηκε από την κυβέρνηση της Ιταλίας και με επικεφαλής τον FAO – είναι μια νέα παγκόσμια συμμαχία για να βοηθήσει τους βουλευτές να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στα συστήματα τροφίμων και τη γεωργία τους.

Η Qu κάλεσε επίσης αντιπροσωπείες χωρών να ορίσουν τοποθεσίες για να λάβουν μέρος στο νέο Πρόγραμμα 1.000 Ψηφιακών Χωριών του FAO  , το οποίο θα μετατρέψει χωριά ή πόλεις σε ψηφιακούς κόμβους, αναγνωρίζοντας ότι οι ψηφιακοί δεσμοί και ο αγροτικός τουρισμός θα μπορούσαν να αποτελέσουν κινητήρες για την αύξηση της ανθεκτικότητας, τη διαφοροποίηση των εισοδημάτων των αγροτών και την οικοδόμηση πίσω καλύτερα.

Υγιεινή διατροφή και βιώσιμα συστήματα γεωργικών τροφίμων

Τα γεωργοτροφικά συστήματα στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία είναι διαφορετικά, σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και αντιμετωπίζουν διαφορετικές εξωτερικές πιέσεις και προκλήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν περιορισμένες δημόσιες δαπάνες, περιορισμούς φυσικών πόρων και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Το COVID-19 αποκάλυψε αυτές τις ευθραυστότητες, αλλά ενίσχυσε επίσης τη σημασία των ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων.

Το 2021, τα Ηνωμένα Έθνη θα συγκαλέσουν τη Διάσκεψη Κορυφής για τα Συστήματα Τροφίμων – επικεντρωμένη στη μετατροπή των συστημάτων τροφίμων σε αλλαγή πορείας και στην υλοποίηση του οράματος της Ατζέντας του 2030. Ένας δρόμος προς την κατεύθυνση μιας επιτυχημένης συνόδου κορυφής παρουσιάστηκε από τον Agnes Kalibata, τον Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Διάσκεψη Κορυφής για τα Συστήματα Τροφίμων.

Η Kalibata επανέλαβε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Σύνοδο Κορυφής να είναι «Σύνοδος Κορυφής των Λαών» και «Σύνοδος Κορυφής Λύσεων» και ευχαρίστησε τον FAO και τους άλλους Οργανισμούς του ΟΗΕ που εδρεύουν στη Ρώμη (IFAD και WFP) για την υποστήριξή τους: «Χωρίς αυτή τη βοήθεια , οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων του 2021 δεν θα ήταν δυνατές », είπε.

Η Kalibata παρουσίασε επίσης τους στόχους της διάσκεψης κορυφής: εξασφάλιση πρόσβασης σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα · μετάβαση σε πρότυπα βιώσιμης κατανάλωσης · ενίσχυση μιας θετικής στη φύση παραγωγής σε επαρκείς κλίμακες · προώθηση της δίκαιης διαβίωσης και της κατανομής αξίας · και οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε ευπάθειες, σοκ και στρες.

“Οι συζητήσεις σας για υγιεινή διατροφή και συστήματα τροφίμων θα συμβάλουν στην προώθηση της παγκόσμιας ατζέντας του FAO, ειδικά στο πλαίσιο της Διάσκεψης Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων”, σημείωσε επίσης ο Γενικός Διευθυντής του FAO.

Αρκετοί άλλοι ομιλητές, όπως ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν Shukhrat Ganiev και ο Ανεξάρτητος Πρόεδρος του Συμβουλίου του FAO, Khalid Mehboob, επεσήμαναν την ανάγκη να δοθεί προσοχή τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα των παραγόμενων τροφίμων.

Παρόλο που ο επιπολασμός τόσο του υποσιτισμού όσο και του παιδικού κόλπου είναι χαμηλός σε αυτήν την περιοχή, η αύξηση της παχυσαρκίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, δεδομένου του υψηλού επιπολασμού της παχυσαρκίας, που κυμαίνεται από 18 τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού στην Κεντρική Ασία έως 23% στην Ευρώπη κατά μέσο όρο και φτάνει το 28% σε ορισμένα μέλη. Οι ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών παραμένουν πρόβλημα σε ολόκληρη την περιοχή.

Το 32 ης συνόδου της Περιφερειακής Διάσκεψης για την άκρα της Ευρώπης στις 4 Νοεμβρίου, και είναι το τελευταίο από μια σειρά εικονικών FAO περιφερειακές διασκέψεις που περιλαμβάνονται στην Ασία και τον Ειρηνικό? Εγγύς Ανατολή; Λατινική Αμερική και Καραϊβική και Αφρική.