Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) δήλωσε το 2020 θα είναι το έτος του αγροτουρισμού. Και σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει μελέτη της Escapada Rural οι τουρίστες φέτος θα φροντίζουν για το περιβάλλον και θα υιοθετούν πιο βιώσιμες πρακτικές στα ταξίδια.

Οι 5 κύριες τάσεις στον αγροτουρισμό

1. Αειφόρος ταξιδιώτης

Ο οικοτουρισμός και το προφίλ του βιώσιμου ταξιδιώτη αυξάνονται. Σήμερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αγροτουρισμού, οι περισσότεροι αγρο-ταξιδιώτες (55%) λένε ότι η απόλαυση της φύσης με υπεύθυνο τρόπο αποτελεί προτεραιότητα κατά την επιλογή των προορισμών διακοπών.
Στην πραγματικότητα, το προφίλ του οικοτουριστικού ταξιδιώτη είναι μία από τις τάσεις στον αγροτουρισμό που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει και φέτος.
Οι ταξιδιώτες του είδους θα σχεδιάσουν καλύτερα τις αποδράσεις τους για να ανακαλύψουν τους προορισμούς εκτός εποχής, αφήνοντας την βιασύνη στην άκρη. Θα επικεντρωθούν στην τοπική ζωή, θα απολαύσουν προϊόντα και υπηρεσίες από τοπικές επιχειρήσεις και θα κάνουν υπεύθυνη κατανάλωση κατά τη διάρκεια της παραμονής. Θα αναζητήσουν βιώσιμους τρόπους ταξιδιού, με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο και σεβόμενο το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.

2. Ευεξία: Χρόνος για εσάς και το περιβάλλον

Η ένταξη στον αγροτουρισμό σημαίνει απολαυστικές δραστηριότητες ευημερίας και ο ευαισθητοποιημένος ταξιδιώτης αυτής της νέας δεκαετίας θα επιλέξει να δραπετεύσει στη φύση. Θα σκεφτεί πρώτα την χαλάρωση, αλλά και θα αφήσει και χρόνο για περιπέτεια, σύμφωνα με στοιχεία από την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Αγροτουρισμού.

  • Η διαμονή σε ένα αγροτικό σπίτι με προσιτές και ασφαλείς εγκαταστάσεις είναι η υψηλότερη προτεραιότητα του ταξιδιώτη (51%).
  • Η φιλικότητα του ιδιοκτήτη (43%).
  • Η δυνατότητα απόλαυσης εξοπλισμού και υπηρεσιών ευεξίας (36%).

Η ρουτίνα, οι ανησυχίες, η καθημερινή εργασία και τα οικογενειακά προβλήματα δημιουργούν άγχος, η οποία είναι η μεγαλύτερη πανδημία του 21ου αιώνα. Για το λόγο αυτό, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο τουρισμός ευεξίας οδηγεί στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών.
Μια άλλη τάση υποστηρίζει τον συνειδητό και μεταμορφωτικό τουρισμό, με στόχο να να βρουν οι ταξιδιώτες μια ισορροπία μεταξύ φυσικής ευεξίας, συναισθηματικής υγείας και πνευματικής ειρήνης, είναι το ταξίδι της Mindfulness. Το 2020 οι λάτρεις του αγροτουρισμού θα αναζητήσουν σωματική ευεξία, φροντίζοντας παράλληλα το μυαλό και την ψυχή του.

3. Οι senior τουρίστες στο επίκεντρο

Οι προτεραιότητες και το προφίλ των τουριστών στις μεγαλύτερες ηλικίες (senior) έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια.
Σήμερα είναι ενεργό, δυναμικό τμήμα του πληθυσμού που είναι πρόθυμο να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του σε ένα εντελώς διαφορετικό από τον τρόπο ζωής του σε σχέση με τα προηγούμενα. και η ηλικία δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο για την κατάκτηση μιας ευκαιρίας.
Οι άνθρωποι της ηλικίας συνταξιοδότησης επανεξετάζουν αυτό το στάδιο της ζωής τους για να υιοθετήσουν νέες εμπειρίες, δραστηριότητες και το 2020 θα τους φέρει στο προσκήνιο.
Η ομάδα αυτή αντιπροσωπεύει μια αγορά που ενδιαφέρει τον αγροτουρισμό, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αγροτουρισμού.

  • Το 39% πραγματοποιεί ένα μακρινό ταξίδι κάθε έξι μήνες.
  • Το 44% συμμετέχει σε τουλάχιστον δύο αγροτικές αποδράσεις τα τελευταία χρόνια.
  • Το 35% ταξιδεύει με τον σύντροφο του.
  • Το 73% προτιμά τους ορεινούς προορισμούς.

Αυτό είναι ένα προφίλ ταξιδιωτών χωρίς δεσμεύσεις εργασίας, αλλά με αγοραστική δύναμη. Είναι πιο απαιτητικοί πελάτες επειδή γνωρίζουν τι θέλουν, είναι πρόθυμοι να ανακαλύψουν νέους προορισμούς και έχουν την οικονομική δυνατότητα και το χρόνο να το κάνουν.

4. Αγροτουρισμός και γυναίκες

Ο ρόλος των γυναικών γίνεται όλο και μεγαλύτερος στον αγροτουρισμό έχοντας στα χέρια τους πολλές επιχειρήσεις του είδους.
Η άνοδος του αγροτικού τουρισμού, καθώς και οι δραστηριότητες του αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για τις γυναίκες στο επιχειρήν. Το 2020, τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις θα ανήκουν στην πλειοψηφία τους σε γυναίκες.

5. Βιομηχανική εξειδίκευση

Το 2020, ο κλάδος πρέπει να αναζητήσει εξειδίκευση προκειμένου να ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές και να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες.
Ο αγροτουρίστας ζητά ολοένα και περισσότερο εξειδικευμένες επιλογές, οι οποίες απαιτούν από τους ιδιοκτήτες να επικεντρωθούν σε μια εξειδικευμένη αγορά για να κερδίσουν ανταγωνιστικότητα και να απομακρύνουν τη βιομηχανία από την εποχικότητα.
Από αυτή την άποψη, το ισχυρό αίτημα του ταξιδιώτη τα τελευταία χρόνια θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας ουσιαστικής αλλαγής για τον αγροτουρισμό. Οι αιτήσεις όπως το ταξίδι με κατοικίδια ζώα ή το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το κρασί και τα τοπικά τρόφιμα και ο γαστρονομικός τουρισμός, θα συμβάλουν στην προώθηση της ιδέας της εξειδίκευσης στον κλάδο.