Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, με επικεφαλής τα δημητριακά, τη ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά και φυτικά έλαια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO , ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο διαδεδομένων προϊόντων διατροφής, κατά μέσο όρο 100,9 μονάδες τον Οκτώβριο του 2020, αύξηση 3,1% από τον Σεπτέμβριο και 6,0% πάνω από την αξία του τον Οκτώβριο του 2019.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών FAO σημείωσε άνοδο 7,2% από τον προηγούμενο μήνα και 16,5% υψηλότερος από την αξία του τον Οκτώβριο του 2019. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στις τιμές του σίτου εν μέσω της συρρίκνωσης των διαθέσιμων εξαγωγών, των κακών συνθηκών ανάπτυξης στην Αργεντινή και του συνεχιζόμενου ξηρού καιρού που επηρεάζει τις σπορά χειμερινού σίτου στην Ευρώπη , Βόρεια Αμερική και περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι τιμές του αραβοσίτου, του κριθαριού και του σόργου παρέμειναν επίσης υπό ανοδική πίεση τον Οκτώβριο, ενώ οι τιμές του ρυζιού υποχώρησαν.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων FAO σημείωσε άνοδο 1,8 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του μήνα, σημειώνοντας υψηλό εννέα μηνών, με επικεφαλής τις ισχυρότερες τιμές του φοινικέλαιου και της σόγιας. Αντίθετα, οι τιμές του ελαιοκράμβη μειώθηκαν συγκρατημένα εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τη ζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μετά την πρόσφατη επιδείνωση της κατάστασης COVID-19 σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO αυξήθηκε 2,2 τοις εκατό από τον Σεπτέμβριο, με το τυρί να αυξάνεται περισσότερο, ακολουθούμενο από άπαχο γάλα σε σκόνη, πλήρες γάλα σε σκόνη και βούτυρο. Οι αυξήσεις των τιμών τον Οκτώβριο αντικατοπτρίζουν τη σύσφιξη της αγοράς για βραχυπρόθεσμες παραδόσεις, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ζήτηση εισαγωγής από τις ασιατικές και τη Μέση Ανατολή.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης FAO αυξήθηκε 7,6% από τον Σεπτέμβριο – μια κίνηση που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές χαμηλότερης παραγωγής ζάχαρης τόσο στη Βραζιλία όσο και στην Ινδία – τις δύο μεγαλύτερες χώρες παραγωγής ζάχαρης στον κόσμο.

Ο  δείκτης τιμών κρέατος FAO, αντίθετα, μειώθηκε 0,5 τοις εκατό από τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας την ένατη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο, λόγω της πτώσης των τιμών του χοιρινού κρέατος που αντανακλά εν μέρει τη συνεχιζόμενη επιρροή των περιορισμών στις εισαγωγές που επέβαλε η Κίνα στη Γερμανία. Μειώθηκαν επίσης οι τιμές του βοείου κρέατος και των πουλερικών, ενώ οι τιμές του κρέατος προβάτων αυξήθηκαν λόγω της σταθερής εσωτερικής ζήτησης και της χαμηλής προσφοράς εξαγωγών. 

Παρά τις αναθεωρήσεις προς τα κάτω, η παραγωγή δημητριακών αναμένεται να φτάσει στο υψηλό όλων των εποχών

Στο τελευταίο του Brief Supply and Demand Brief , ο FAO μείωσε την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών για το 2020 για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κατά περίπου 13 εκατομμύρια τόνους, κυρίως λόγω των προσδοκιών για μειωμένη παγκόσμια παραγωγή χονδροειδών. Ωστόσο, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών εξακολουθεί να προβλέπεται στα 2 750 εκατομμύρια τόνους, ξεπερνώντας την παραγωγή του 2019 κατά 1,6%.

Η μείωση των παγκόσμιων προβλέψεων για την παραγωγή χονδροειδών δηλώνει χαμηλότερες προσδοκίες για την παραγωγή αραβοσίτου στην ΕΕ και την Ουκρανία, όπου οι συνεχιζόμενες δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν μειώσει περαιτέρω τις προοπτικές απόδοσης.

Οι παγκόσμιες προβλέψεις παραγωγής σιταριού για το 2020 μειώθηκαν επίσης ελαφρώς αυτόν τον μήνα, λόγω των χαμηλότερων προσδοκιών παραγωγής στην Ουκρανία και την Αργεντινή λόγω των επιπτώσεων του ξηρού καιρού.

Οι προοπτικές για τη χειμερινή συγκομιδή σιταριού του 2021, η οποία έχει ήδη σπαρθεί στο βόρειο ημισφαίριο, είναι γενικά ισχυρές, αντικατοπτρίζοντας τις προσδοκίες για αυξημένες φυτεύσεις ως απόκριση σε υψηλότερες τιμές σε αρκετές κύριες χώρες παραγωγής, ιδίως στην ΕΕ.

Η FAO αύξησε ελαφρώς την εκτίμησή της για την παγκόσμια συνολική χρησιμοποίηση σιτηρών το 2020/21 σε 2.745 εκατομμύρια τόνους, η οποία θα αντιπροσωπεύει αύξηση 1,9% από το επίπεδο 2019/20, κυρίως λόγω των ανοδικών αναθεωρήσεων για την κατανάλωση σίτου στην ΕΕ.  

Οι περικοπές στις παγκόσμιες προβλέψεις παραγωγής για τον αραβόσιτο, το σιτάρι και το ρύζι, εν μέσω ταχύτερου ρυθμού στις εξαγωγές ως απάντηση στην ισχυρή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών, φαίνεται να οδηγούν σε χαμηλότερα αποθέματα, ειδικά μεταξύ των σημαντικότερων εξαγωγέων. Η FAO μείωσε τις προβλέψεις της για τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών έως το τέλος της σεζόν το 2021 κατά 13,6 εκατομμύρια τόνους από τον Οκτώβριο σε 876 εκατομμύρια τόνους, που τώρα πέφτουν κάτω από το ρεκόρ 2017/18. Η προκύπτουσα παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων προς χρήση δημητριακών το 2020/21 ανέρχεται στο 31,1%, υπογραμμίζοντας ακόμα σχετικά άνετες προοπτικές παγκόσμιας προσφοράς στη νέα σεζόν.

Η FAO αναμένει ότι το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών το 2020/21 θα αυξηθεί κατά 3,0 τοις εκατό από το επίπεδο 2019/20 σε 451 εκατομμύρια τόνους, με προβλεπόμενες επεκτάσεις για όλα τα μεγάλα δημητριακά, με την αναμενόμενη αύξηση 4,7% στο παγκόσμιο εμπόριο χονδροειδών.