Διατίθεται νέα μέθοδος δοκιμής για τον ιό φρούτων από καφέ ραγκόζη ντομάτας (ToBRFV) 03/11/2020 – François-Xavier Branthôme. Η Prime Diagnostics, μέρος του Πανεπιστημίου & Έρευνας του Wageningen, ανέπτυξε έναν νέο αντιορό που μπορεί να ανιχνεύσει συγκεκριμένα τον ιό των καρπών της ραβδόζης από τομάτα (ToBRFV) σε μολυσμένο φυτικό υλικό και σπόρους.

Δοκιμή φυτικού υλικού για μόλυνση με ToBRFV

Ο αντιορός προορίζεται να χρησιμοποιηθεί στο DAS-ELISA, μια μέθοδος δοκιμής που χρησιμοποιείται συνήθως από υπηρεσίες επιθεώρησης και τα εργαστήρια ποιότητας των εταιρειών σπόρων. Αυτό το τεστ μπορεί να βοηθήσει τους παραγωγούς σπόρων και τους κτηνοτρόφους φυτικών καλλιεργειών παγκοσμίως να αποκτήσουν βεβαιότητα σχετικά με την υγεία των παρτίδων σπόρων, των νεαρών φυτών και των πρώτων υλών.

Ο αντιορός αντιδρά συγκεκριμένα με το ToBRFV και δείχνει χαμηλή αντιδραστικότητα σε άλλους Τομομοϊούς ντομάτας και πιπεριού. Ο αντιορός είναι τώρα διαθέσιμος για χρήση σε έλεγχο ποιότητας ρουτίνας. Συμπτώματα του ToBRFV στις ντομάτες Ο ιός των καρπών με ραγδαίνη από τομάτα (ToBRFV) είναι ένας ιός που μπορεί να εμφανιστεί σε ντομάτες, πιπεριές και πιπεριές τσίλι. Συνδέεται στενά με τον ιό του καπνού μωσαϊκό (TMV) και τον ιό τοματικών ψηφιδωτών (ToMV): και οι τρεις ιοί ανήκουν στην ομάδα του συγκεκριμένου ιού.

Ωστόσο, το ToBRFV είναι σε θέση να σπάσει την τρέχουσα αντίσταση στις ντομάτες έναντι TMV και ToMV. Οι ιοί του Tobamov είναι πολύ μεταδοτικοί και εξαπλώνονται εύκολα μέσω της επαφής (μηχανικά μεταβατικές διαδρομές). Επιπλέον, αυτοί οι ιοί μεταδίδονται σε νεαρά φυτά μέσω σπόρων. Το ToBRFV μπορεί επίσης να μολύνει είδη Petunia, Black Nightshade και Chenopodium.

Το ToBRFV είναι ένας οργανωμένος οργανισμός καραντίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Οκτωβρίου 2019 και έχουν επιβληθεί αυστηρές απαιτήσεις σε παρτίδες σπόρων από τα τέλη Αυγούστου 2020.

ΗΠΑ: Η NSHS ανακοινώνει νέο πρωτόκολλο δοκιμών ToBRFV για ντομάτα και πιπέρι

Ο έλεγχος των σπόρων ντομάτας και πιπεριού για τον ιό των καρπών της ραβδόζης από τομάτα (ToBRFV) έχει καταστεί επείγουσα ανάγκη για τη βιομηχανία σπόρων λόγω των απαιτήσεων εισαγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και σε πολλές άλλες χώρες. Στις 28 Οκτωβρίου, το συμβούλιο πολιτικών και διαδικασιών NSHS ενέκρινε μια ποσοτική μέθοδο RT-PCR για την ανίχνευση του ToBRFV σε σπόρους ντομάτας και πιπεριού, που ορίστηκε μέθοδος NSHS So 7.1 .

Τα διαπιστευμένα εργαστήρια NSHS που επιθυμούν να προσθέσουν αυτήν τη μέθοδο στην υπάρχουσα διαπίστευση δοκιμών υγείας σπόρων θα πρέπει να ολοκληρώσουν την εφαρμογή Expansion of Scope που μπορεί να ληφθεί από τον ιστότοπο του NSHS. Απαιτείται απομακρυσμένος έλεγχος μόλις ληφθεί η αίτηση. Αυτή η μέθοδος ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις για την εξαγωγή σπόρων ντομάτας και πιπεριού στην ΕΕ. Άλλες χώρες εισαγωγής ενδέχεται να έχουν άλλες απαιτήσεις.