Μια κολομβιανή εταιρία έχει πάει ένα βήμα παρακάτω τα βιοδιασπώμενα αγαθά μιας χρήσης, με την παραγωγή πιάτων από ανακυκλωμένο ανανά που χάρη στους σπόρους που περιέχουν μπορούν να φυτευθούν αντί να πεταχτούν.

Όπως παρουσιάζει η αμερικανική ιστοσελίδα Business Insider, η εταιρία Lifepack παράγει πιάτα μιας χρήσης από τα κομμάτια του ανανά που δεν τρώγονται, μαζί με ανακυκλωμένο χαρτί.

Ο πολτός που παράγεται μετατρέπεται σε επίπεδα κομμάτια που μένουν να στεγνώσουν στον ήλιο που μετά κόβονται και μετασχηματίζονται σε πιάτα.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι μετά τη χρήση τους τα πιάτα αυτά δεν είναι απαραίτητο να πεταχτούν στα σκουπίδια. Η εταιρία προτείνει να φυτευθούν στο χώμα, καθώς η διάσπαση των υλικών απελευθερώνει τους σπόρους που υπάρχουν από την πρώτη ύλη τους, τον ανανά, και βλασταίνουν μετά από μερικές μέρες.

«Δε θέλαμε μόνο να παραγάγουμε κάτι από ανακύκλωση που θα είναι και βιοδιασπώμενο. Θέλαμε να προχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα πιάτο που θα γεννά ζωή,» εξηγεί ο συνιδρυτής της εταιρίας, Αντρές Μπεναβίδες.

Η παραγωγή της εταιρίας φτάνει τα 12.000 πιάτα από χαρτί και ανανά την ημέρα. Αυτά κοστίζουν περίπου 30% περισσότερο από τα πλαστικά πιάτα μιας χρήσης.

Η εταιρία, με έδρα την πόλη Κάλι, παράγει ακόμη θήκες για σάντουιτς και φίλτρα καφέ.

«Με κάθε τόνο προϊόντων μας σώζονται περίπου 16 δέντρα,» δηλώνει ο κ. Μπεναβίδες, που τονίζει ότι η ζήτηση πλέον είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή της μονάδας της εταιρίας.

Πηγή: Business Insider