Στα νέα δεδομένα, στις νέες ανάγκες και στις νέες προτεραιότητες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού αναφέρθηκε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή κατά την ομιλία της στο Virtual Food Safety Conference 2020.

Η κ. Αραμπατζή ανέλυσε τις ενέργειες της κυβέρνησης κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης των ελληνικών προϊόντων ως «covid-free».

«Αναμφίβολα, η πανδημία του κορονοϊού δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες ανάγκες και θέτει κατά τρόπο επιτακτικό νέες προτεραιότητες για όλους μας. Δημιουργεί, όμως, και νέες ευκαιρίες» είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός επισημαίνοντας ότι «έχει αυξηθεί η ζήτηση για τα ελληνικά τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα εν γένει».

Υπογράμμισε ότι οι ενέργειες που έγιναν από την πλευρά της κυβέρνησης είχαν ως απόλυτη προτεραιότητα την «προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας» κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το “rebranding” της Ελλάδας ως «χώρας σοβαρής και αξιόπιστης».

Αυτό σύμφωνα με την ίδια μεταφέρθηκε και στα «προϊόντα μας αφού «όπως είναι λογικό, οι καταναλωτές, ιδίως στις χώρες υψηλού εισοδήματος, στρέφονται σε προϊόντα εκτός από ποιοτικά και εύγεστα, κάτι που ισχύει διαχρονικά, ασφαλή, από κατά το δυνατόν covid-free χώρες και περιοχές».

Μιλώντας για τις εξαγωγές η κ. Αραμπατζή σημείωσε ότι η αύξησή τους το πρώτο 9μηνο του έτους έφτασε σε διψήφιο νούμερο, ενώ «υπερέβη το 21% το πρώτο τετράμηνο του έτους όταν οι εξαγωγές των άλλων μεσογειακών χωρών της ΕΕ, που δεν είχαν επιδείξει ανάλογες επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας, είχαν υποχωρήσει αισθητά».

Τέλος, η αρμόδια υφυπουργός μίλησε για τη βαρύτητα που δίνεται από την κυβέρνηση στις εξαγωγές και στάθηκε σε τρεις παρεμβάσεις που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση: τις ψηφιακές εξαγωγές σε τρίτες χώρες αρχής γενομένης από τα ζωικής προέλευσης προϊόντα και τη χαρτογράφηση σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών όλων των αγορών των Τρίτων Χωρών καθώς και στην επανεκκίνηση του «Ελληνικού Σήματος».