Το 2020 σηματοδοτεί ένα νέο αρνητικό ρεκόρ για τον κλάδο με πτώση 40% στις συγκομιδές μελιού με τους ευρωπαίους μελισσοκόμους να παρέχουν μόνο το 64% του μελιού που διατίθεται στην αγορά της ΕΕ.

Οι έντονες κλιματολογικές συνθήκες με τη μείωση των περιόδων ανθοφορίας έχουν επηρεάσει τους παραγωγούς μελιού στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για ένα νέο πλήγμα για έναν τομέα που πάσχει από βαθιά και διαρθρωτικές στρεβλώσεις της αγοράς, όπως αποδεικνύεται από την αστάθεια των αγορών παρά τους χαμηλούς όγκους που παράγονται. Λόγω της ισχυρής βροχής και των πλημμυρών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και μια σημαντική ξηρασία τον Ιούλιο, η κατάσταση που παρατηρήθηκε από τους ευρωπαίους μελισσοκόμους δεν έδειξε ποτέ τόσο μεγάλες ανισότητες σε όλα τα κράτη μέλη.

Καθώς οι κύριοι παραγωγοί βρίσκονται στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη, το Copa και η Cogeca Honey Working Party αναμένει μια άνευ προηγουμένου πτώση της παραγωγής στο εγγύς μέλλον απουσία ορισμένων μελιού από αυτές τις περιοχές, όπως το μέλι ακακίας.

Μόνο στην Ουγγαρία, η συγκομιδή από ακακία ήταν μόνο το 10% από την κανονική συγκομιδή και η συγκομιδή όλων των λουλουδιών έφτασε στο 30% σε σύγκριση με αυτό των κανονικών ποσοτήτων.

Στην Αυστρία, οι επαγγελματίες ισχυρίζονται ότι τόσο κακές συγκομιδές δεν έχουν καταχωρηθεί σε δεκαετίες. Πολύ σταθερές πτώσεις καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (-80%) και στην Ιταλία (στο Νότο, μεταξύ -70% και -80%).

Ενώ η Ευρώπη είναι σε παραγωγική ικανότητα λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική ζήτηση, σύμφωνα με τις αποδόσεις οι παραγωγοί αναμένουν αύξηση των τιμών. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει καθώς, οι τιμές του μελιού στις κύριες χώρες εισαγωγής συνεχίζουν να πέφτουν.

Η απουσία σήμανσης με ισχυρή προέλευση και η νοθεία του μελιού που έφτασε σε επίπεδα που πλέον είναι δύσκολο να εντοπιστεί, αντιπροσωπεύει δύο μεγάλες απειλές για τις οποίες πρέπει να ληφθούν άμεσα και σοβαρά μέτρα.

Η Etienne Bruneau, πρόεδρος της ομάδας εργασίας μελιού στο Copa-Cogeca επισήμανε σχετικά, σύμφωνα με το e-ea.gr, ότι «από την προηγούμενη χρονιά ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης. Είναι σαφές ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται, επιδεινώνεται. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για την επιβίωση 10 εκατομμυρίων κυψελών στην ΕΕ, που επιτρέπουν σε 650.000 μελισσοκόμους να ζήσουν, εκατομμύρια αγρότες να επικονιάσουν τις καλλιέργειες τους και όλοι να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχονται από τις μέλισσες . Η ΚΑΠ καταπολεμά επιβλαβείς επιπτώσεις της αστάθειας στην αγορά ζωικών προϊόντων όπως το γάλα ή το κρέας. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τέτοια μέτρα διαχείρισης κινδύνων και προώθησης για ευρωπαϊκά προϊόντα να τεθεί σε εφαρμογή και για τον τομέα της μελισσοκομίας με τον ίδιο τρόπο, όπως η ένδειξη προέλευσης των προϊόντων μελιού και αυστηρότεροι έλεγχοι από εισαγωγές από τρίτες χώρες”.