Δεκτά, κατά πλειοψηφία, έγιναν από την κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τα σχέδια νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (α) “Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα της Γεωργίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Κουβέιτ” και (β) “Κύρωση της Σύμβασης Παροχής Αποζημιούμενων Συμβουλευτικών Υπηρεσιών – Στρατηγικός Σχεδιασμός και Δράση για τη Γεωργία και τον Μετασχηματισμό της Υπαίθρου (SPARTA) μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης”.

Το μνημόνιο με το Κουβέιτ υπερψηφίστηκε από ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25, καταψηφίστηκε από ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής. Η σύμβαση με την Διεθνή Τράπεζα Ανάπτυξης και Τροφίμων έγινε θετικά δεκτή από τη ΝΔ, αρνητικά από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, το Κίνημα Αλλαγής επιφυλάχθηκε ενώ το ΜέΡΑ25 δήλωσε “παρών”.

Στο πρώτο νομοσχέδιο, αντιρρήσεις εξέφρασαν η αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου η οποία εκτίμησε ότι η συγκεκριμένα συμφωνία με το Κουβέιτ δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων αλλά των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης επισήμανε τις φιλικές σχέσεις του Κουβέιτ με την Τουρκία.

Εντονότερος προβληματισμός εκφράστηκε για τη σύμβαση με την ΔΤΑΑ, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαηλιού να ρωτά εάν με την επιλογή των συγκεκριμένων τεχνοκρατών, η κυβέρνηση επιδιώκει να “να συνεχίσει τις, εκτός μνημονίων, μνημονιακές πολιτικές του Δ.Ν.Τ. μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ και άλλων «συναγωνιστών»”.

Στην ανάγκη να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί με τη σύμβαση αναφέρθηκε ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Απ. Πανάς, επιφυλασσόμενος να πάρει θέση στην ολομέλεια.

Η ΔΤΑΑ είναι παρακλάδι της Παγκόσμιας Τράπεζας, με την οποία συνεργάστηκαν οι τελευταίες κυβερνήσεις “ώστε να επιβάλουν από κοινού τους μνημονιακούς όρους που εκτόξευσαν την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας” είπε η αγορήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου.

Ο Β. Βιλιάρδος της Ελληνικής Λύσης, είπε ότι χρειάζεται μεν μία στρατηγική μελέτη, “αλλά μπορεί να εκπονηθεί από το υπουργείο σε συνεργασία με άλλους φορείς και με Έλληνες επιστήμονες”.

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, ο Γ. Λογιάδης παρατήρησε ότι η ΔΤΑΑ έχει εμπειρία με αναπτυσσόμενες χώρες και αναρωτήθηκε – με τη σειρά του – γιατί “δεν θα μπορούσε” να διεξάγει τη μελέτη ένα ελληνικό ίδρυμα;

Απαντώντας – κυρίως – στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, είπε ότι η πρόσληψη ενός συμβούλου δεν αποτελεί καμία ομολογία άγνοιας ή έλλειψης πολιτικής, αλλά μία πάγια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Νωρίτερα, δε, ο αρμόδιος υφυπουργός Κ. Σκρέκας είχε παρατηρήσει ότι οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ είχε χρησιμοποιήσει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζοντας ο κ. Βορίδης είπε ότι δεν καταλαβαίνει την αντίδραση, ειδικά όταν γίνεται με όρους ιδεολογικούς: “Δεν μας αρέσει η Παγκόσμια Τράπεζα. Αλλά εσείς (του ΣΥΡΙΖΑ) έχετε συνεργαστεί με όλους τους διεθνείς οργανισμούς [..] και λέτε ότι “οι κατευθύνσεις είναι στην κοινή αγροτική πολιτική. Δεν σας αρέσει η κοινή αγροτική πολιτική τώρα; Καλά, το ΚΚΕ έχει πάρει θέση. Αλλά η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν σας αρέσει; Ξαφνικά μπαίνει αυτό το ζήτημα στο τραπέζι, ότι απορρίπτετε την Κοινή Αγροτική Πολιτική; Μέσα στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα κινηθεί το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας” υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι η σύμβαση δεν αφορά απλώς μια αξιολόγηση του στρατηγικού σχεδίου, βάζει – μεταξύ άλλων – και στοιχεία που θα μας βοηθήσουν στην εκτίμηση του γεωργικού ασφαλιστικού μας συστήματος.