Κάθε φυτό, όπως όλοι οι οργανισμοί χρειάζεται ορισμένες προϋποθέσεις για να ζήσει, ήλιο, αέρα, νερό, μακροστοιχεία και μικροστοιχεία από το έδαφος. Το βασικό συστατικό κάθε ζωντανού κυττάρου είναι οι πρωτεΐνες. Το δομικό συστατικό κάθε κυττάρου είναι τα αμινοξέα και γενικά οι πρωτεΐνες σχηματίζονται από αλυσίδες αμινοξέων κατά τη διάρκεια της πρωτεϊνοσύνθεσης. Αν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω, τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για την αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας του καρπού της ελιάς.

Η χρήση των αμινοξέων στην καλλιέργεια της ελιάς είναι σημαντική και πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους που έχουν να κάνουν με το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας.

Τα αμινοξέα στην ελιά

– Ξεκινώντας από την αρχή της κάθε χρονιάς, η πρώτη προτεινόμενη εφαρμογή στο φύλλωμα τοποθετείται τον χειμώνα, κατά τη διαφοροποίηση των οφθαλμών, από το τέλος Ιανουαρίου έως το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου.

– Επόμενη διαφυλλική εφαρμογή μετά το φούσκωμα των οφθαλμών και πριν την έναρξη της άνθησης, κατά το «κρόκιασμα» των ανθέων δηλαδή.

– Τρίτη και πολύ σημαντική εφαρμογή – ιδίως για το ποσοστό διαφοροποίησης των οφθαλμών της επόμενης χρονιάς αλλά και για το μέγεθος, την ποιότητα του καρπού και το ποσοστό του ελαιολάδου της τρέχουσας περιόδου – είναι αυτή που πραγματοποιείται διαφυλλικά κατά την έναρξη της πήξης του πυρήνα (κουκουτσιού) και χρονικά τοποθετείται από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου, ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία.

Με τις τρεις παραπάνω πολύ βασικές διαφυλλικές εφαρμογές, εφαρμοζόμενες κάθε χρόνο, εξασφαλίζουμε, εκτός των προαναφερθέντων ευεργετικών αποτελεσμάτων, και μεγαλύτερη αντοχή σε προσβολές από παθογόνα καθώς και μείωση της έντασης του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας της ελιάς.

Τα οφέλη της χρήσης αμινοξέων
– Αύξηση της πρωτεϊνοσύνθεσης
– Αντοχή στο στρες

Συνθήκες που δημιουργούν στρες όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή εδαφική υγρασία, ο παγετός, οι προσβολές από έντομα, έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στο μεταβολισμό του φυτού και ακολούθως έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην ποσότητα και στην ποιότητα της παραγωγής. Η εφαρμογή αμινοξέων τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το στρες, περιορίζει το στρες αλλά έχει και θεραπευτικό ρόλο κατά αυτού, αφού τα αμινοξέα συσχετίζονται άμεσα με τη φυσιολογία του στρες.