Νέα προβλήματα στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων έρχονται πάλι στην επιφάνεια με αφορμή τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα στην Ελλάδα, αλλά και τους αντίστοιχους περιορισμούς που ισχύουν σε όλες σχεδόν τις χώρες τις Ευρώπης.

Ο εξαγωγέας Λάμπρος Περβολαράκης, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι, δίνοντας μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις ημέρες με τη διακίνηση των κηπευτικών και τις τιμές που υπάρχουν.

Όπως λέει ενώ η φετινή περίοδος ξεκίνησε καλά, πλέον η κατάσταση έχει εξελιχθεί σε πολύ δύσκολη, αφού η κατανάλωση πλέον έχει πέσει κατακόρυφα και πάρα πολλά προϊόντα είναι ήδη αδιάθετα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν, όπως είπε οι παραγωγοί που τα προϊόντα τους είναι πλεονασματικά στην αγορά, και σε αυτή τη φάση υπάρχει κυρίως στα αγγούρια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι στην Ισπανία όπως είπε οι τιμές των αγγουριών έχουν κατρακυλήσει στα 8 με 10 λεπτά που παίρνουν οι παραγωγοί για όσες ποσότητες καταφέρνουν να πωλούνται.

Το πρόβλημα αυτό δεν έχει γίνει ακόμα φανερό στην Ιεράπετρα αφού υπάρχει ακόμα διακίνηση στην ελληνική εσωτερική αγορά και οι τιμές που παίρνουν οι παραγωγοί, είναι περίπου πενταπλάσιες σε σχέση με τους Ισπανούς.

Στα υπόλοιπα προϊόντα και ειδικά στις πιπεριές κέρατο η κατάσταση είναι καλύτερη, όμως ο κ. Περβολαράκης όπως έχει κάνει και στο παρελθόν έθεσε ξανά θέμα σχετικά με την ποιότητα των κηπευτικών της περιοχής, τονίζοντας πως η υπολειμματικότητα από τα φυτοφάρμακα δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και έτσι η Ιεράπετρα στερείται στην πράξη τη δυνατότητα μεγαλύτερης διακίνησης σε super-market όπου οι προδιαγραφές των προϊόντων είναι πολύ αυστηρές.

Παράλληλα τίθεται και θέμα ανταγωνισμού, αφού χώρες όπως η Ισπανία έχει καταφέρει να παράγει στην πράξη καλύτερα προϊόντα με σημαντικά χαμηλότερη υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων.

Ο κ. Περβολαράκης τόνισε πως το πρόβλημα με τα φυτοφάρμακα είναι πραγματικό και υπαρκτό, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον μικρό κλήρο της περιοχής, όμως όσο υπάρχει η άποψη πως τα τοπικά προϊόντα είναι καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα, τότε ποτέ δεν θα υπάρξει βελτίωση στην παραγωγή.

Γενικότερα ο κ. Περβολαράκης υπογράμμισε πως οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά δεν είναι καλές, και επίσης κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλέψει τη συνέχεια. Κάθε εβδομάδα τα δεδομένα αλλάζουν, όπως είπε, δεν μπορούν να γίνουν μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί και το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι οι επαγγελματίες και παραγωγοί συνεχίζουν τη δουλειά τους καταγράφοντας ζημιές.

Πηγή: radiolasithi.gr