Η Ανδρίτσαινα είναι μία μικρή κωμόπολη στα σύνορα των νομών Ηλείας και Αρκαδίας (ανήκει διοικητικά στην Ηλεία) που ξεχωρίζει καθώς διακρίνονται από μακρυά τα δεκάδες παλιά της σπίτια και αρχοντικά με τις κεραμμοσκεπές τους. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Λυκαίου όρους σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων.

Αξίζει να την περπατήσετε και να ανεβείτε στα πιο ψηλά της σοκάκια για να απολαύσετε τη θέα στην ευρύτερη περιοχή και τον οικισμό ο οποίος αν και κάηκε ολοσχερώς από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ το 1826, με το μεράκι και το κουράγιο των κατοίκων της βρήκε και πάλι την ζωντάνια και τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Η Ανδρίτσαινα συνήθως αποτελεί ενδιάμεσο προορισμό για τον μοναδικό αρχαίο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα ο οποίος και βρίσκεται στην περιοχή Βάσσες 14 χιλιόμετρα μόλις από την Ανδρίτσαινα. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει και την βάση για επισκέψεις στη Νέδα, το θρυλικό ποτάμι που περνάει μέσα και απο το ομώνυμο και μοναδικό φαράγγι.

Η παραδοσιακή κωμόπολη της Ανδρίτσαινας

Πάντως αξίζει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στην Ανδρίτσαινα καθώς πέρα από τα αρχοντόσπιτα και την Πελοποννησιακή της αρχιτεκτονική, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την δημόσια βιβλιοθήκη στην οποία θα βρείτε σπάνια χειρόγραφα και εκδόσεις από τον 15ο αιώνα καθώς και έγγραφα ύψιστης ιστορικής σημασίας που σχετίζονται με την Γαλλική και την Ελληνική επανάσταση.

Πηγή: Travelphoto.gr