Η συγκομιδή της ελιάς έχει ξεκινήσει στην Ηλεία εν μέσω πανδημίας. Και δυστυχώς και αυτή η παραγωγική διαδικασία δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τον κορωνοϊό, αφού πρόκειται για ανθρώπινη δραστηριότητα. Ωστόσο οι παραγωγοί κάνουν τον αγώνα τους για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Από την άλλη λόγω της πανδημίας οι αλλοδαποί εργάτες γης που άλλες χρονιές έφταναν στην Ηλεία σε μεγάλο αριθμό, φέτος δεν το έχουν καταφέρει και μόνο όσοι ζουν μόνιμα στο νομό βρίσκονται στα λιοστάσια. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα…

“Η παραγωγή φέτος κινείται σε σχετικά ομαλά επίπεδα, αλλά όχι όπως τις προηγούμενες χρονιές. Δεν είναι τέλεια. Η τιμή του λαδιού έχει πέσει 0,70 λεπτά με την ανακοίνωση του νέου περιορισμού δημιουργώντας πολλά προβλήματα”, δήλωσε στο ilialive.gr, ο κ. Γιάννης Ψαρρός, τοπικός ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου.

“Εξαιτίας τον περιορισμό των μετακινήσεων, οι έμποροι δυσκολεύονται να εμπορευτούν το λάδι, ενώ το κλείσιμο των καταστημάτων έχει πλήξει την τυποποίηση του λαδιού διογκώνοντας το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό”, επισήμανε επίσης.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς τα περιοριστικά μέτρα όσο αφορά τις μετακινήσεις, εκτός από τους αγοραστές και τους εμπόρους έχει προκαλέσει πρόβλημα στην έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Τοπικοί ελαιοπαραγωγοί δήλωσαν πως ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού αποτελούταν από άτομα Αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι εξαιτίας της πανδημίας δεν μπόρεσαν να έρθουν να εργαστούν. Τα σκληρά μέτρα και η προϋπόθεση να παραμείνουν σε καραντίνα για 15 μέρες με τον ερχομό τους στην περιοχή προκάλεσε αναταραχή και σύγχυση, καθιστώντας την μετάβασή τους αδύνατη.