Μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα για τη συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατάφερε να καλύπτει τις παραγωγικές ανάγκες της με 100% ελληνικό κριθάρι, και οι Έλληνες αγρότες να αποκτήσουν πολύτιμη σταθερότητα, αλλά και πρόσβαση σε κατάρτιση και τεχνική υποστήριξη.

Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το 2008 που ξεκίνησε το πρόγραμμα μέχρι σήμερα, αυτή η στήριξη έχει γίνει αισθητή σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Μέσα από το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας, έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία, ενώ έχουν δημιουργηθεί περίπου 800 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.

Οι Έλληνες παραγωγοί έχουν προμηθεύσει την Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνολικά με περισσότερους από 510.000 τόνους ελληνικού κριθαριού, ενώ ακόμη και στη διάρκεια του – εξαιρετικά δύσκολου – 2020, η εταιρεία και οι συγκεντρωτές-συνεργάτες της προμηθεύτηκαν 55.000 τόνους, απορροφώντας έτσι σε μια συντονισμένη προσπάθεια το κόστος της κρίσης του κοροναϊού.

Φέτος, οι συνεργάτες-παραγωγοί της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας προχωρούν για 13η συνεχή χρονιά στη σπορά του βυνοποιήσιμου ελληνικού κριθαριού, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να ξεπερνούν τα 120.000 στρέμματα.

Σταθερά εισοδήματα σε ασταθείς συνθήκες

Σε μια αλυσιδωτή αντίδραση, το πλήγμα του κοροναϊού στην φιλοξενία και την εστίαση συμπαρέσυρε και τις πωλήσεις αλκοολούχων ποτών και – φυσικά – της αγαπημένης όλων μας, μπύρας, οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής της.

Ακόμη, όμως, και σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανταποκρίθηκε πλήρως στις δεσμεύσεις της απέναντι στους περισσότερους από 2.000 παραγωγούς-συνεργάτες της από 19 νομούς της Ελλάδας, εξασφαλίζοντάς τους σταθερή πηγή εισοδήματος μέσω του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας.

Επενδύοντας στην καινοτομία

Σε όλο αυτό το διάστημα – και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον – η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πρωτοπορεί και σε επίπεδο έρευνας και καινοτομίας. Στους έξι πειραματικούς αγρούς της, δοκιμάζονται διαρκώς οι καλλιέργειες νέων ποικιλιών βυνοποιήσιμου κριθαριού σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρόκειται για ποικιλίες που είναι αποδοτικότερες στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στον ελλαδικό χώρο, και παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης και της ζυθοποίησης.

Πηγή: in.gr