Την πρώτη της συζήτηση σχετικά με έναν φάκελο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας κοροναϊού στις πόλεις και τις περιοχές της ΕΕ, και ιδίως στις αγροτικές της περιοχές πραγματοποίησε η ευρωπαϊκή επιτροπή φυσικών πόρων (NAT).

Ο εισηγητής –  Joke Schauvliege  (BE / EPP), μέλος του φλαμανδικού κοινοβουλίου – είπε: “Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο κοροναϊός οδήγησε σε μια παγκόσμια πανδημία COVID-19 και μια εκτεταμένη κρίση σε διάφορους τομείς στο κοινωνία. Η κρίση είχε πολύ ασύμμετρο αντίκτυπο στις πόλεις, τις περιφέρειες και τις αγροτικές περιοχές σε ολόκληρη την ΕΕ. Είναι εντυπωσιακό ότι προκύπτουν διαφορετικά προβλήματα στις αγροτικές περιοχές από ό, τι στα αστικά περιβάλλοντα. Γνωστά προβλήματα στις αγροτικές περιοχές έχουν μεγεθυνθεί και επιδεινωθεί από την κρίση. Η ευπάθεια αυτών των περιοχών ανακαλύφθηκε εκ νέου. Πρέπει, επομένως, να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την παγκόσμια κρίση για να ανακαλύψουμε ποιες προτάσεις οδήγησαν πραγματικά σε λύσεις και ποια διδάγματα μπορούν να αντληθούν για μια καλύτερη προσέγγιση σε αυτές και άλλες κρίσεις. Μια ενδελεχής αξιολόγηση θα μας κάνει πιο σοφούς και ισχυρότερο για το μέλλον”.

Η γνώμη της κ. Schauvliege θα βασιστεί σε μια ευρεία έκθεση των επιπτώσεων της πανδημίας που συνέταξε η ΕτΠ αυτό το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου. Η ΕτΠ παρουσίασε την  έκθεση  – το πρώτο  ετήσιο περιφερειακό και τοπικό βαρόμετρο  – στην ολομέλειά του τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία συζήτησε τα αποτελέσματα της πανδημίας με τη  γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ  και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ουρσούλα φον ντερ Λέιν . 

Η γνώμη της κ. Schauvliege θα συμπληρώσει τα ευρήματα του Βαρόμετρου με νέα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αγροτικές κοινότητες χρειάζονται και για τη χρήση της κοινοτικής χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης.