Τα νέα μοντέλα των ελληνογερμανικών συνεργασιών μεταξύ εμπόρων και παραγωγών αποτέλεσαν το κύριο θέμα συζήτησης του δεύτερου ψηφιακού πάνελ του 7ου Ελληνογερμανικού e-Φόρουμ Τροφίμων, με τίτλο «Η πανδημική κρίση ευκαιρία αύξησης των ελληνικών εξαγωγών φρούτων στη Γερμανία» που διοργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, η Τράπεζα Πειραιώς, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο και η Enterprise Greece.

Τις δυνατότητες του ομίλου METRO AG παρουσίασε ο Director Ultra Fresh Management, Global Food Sourcing της εταιρίας, Emmanuel Langdorf κατά την τοποθέτησή του.

 Όπως είπε πρόκειται για έναν όμιλο που δραστηριοποιείται με 760 καταστήματα χονδρικής σε 34 χώρες απασχολώντας προσωπικό άνω των 100.000 ατόμων παγκοσμίως. «Είμαστε εστιασμένοι στο χώρο της εστίασης» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «αντιπροσωπεύει το 60% του κύκλου εργασιών του ομίλου». Το οικονομικό έτος 2018/19, η METRO πραγματοποίησε πωλήσεις 27,1 δισ. ευρώ.

 Για τη συνεργασία της η Lidl Ελλάς με περισσότερους από 80 Έλληνες προμηθευτές φρούτων και λαχανικών, μίλησε ο κ. Ιωάννης Καρανάτσιος, Member of the Board Purchasing & Marketing της LIDL Hellas υπογραμμίζοντας ότι «το 80% του τζίρου από την πώληση οπωροκηπευτικών προϊόντων στα καταστήματα του δικτύου της εταιρίας στη χώρα μας να γίνεται από Έλληνες προμηθευτές».

 Από τη μεριά του ο Θεόφιλος Ευθυμιάδης, Διευθυντής Efti Frucht GmbH, München στάθηκε στις ευκαιρίες που είχαν οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων στη γερμανική αγορά τα τελευταία τρία χρόνια. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές που υπάρχουν στα ακτινίδια και στα βερίκοκα τονίζοντας πως «υπάρχει αύξηση της ζήτησης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού» όμως «η κρίση δημιούργησε νέες ευκαιρίες».

 «Ως γεωργική χώρα, η Ελλάδα εξαρτάται από τις εξαγωγές των προϊόντων της και αποδίδει μεγάλη σημασία στον πρωτογενή τομέα» πρόσθεσε και συνέχισε «Η 10ετής οικονομική κρίση δημιούργησε νέες ευκαιρίες για την καλλιέργεια και τη χρήση της διαθέσιμης γεωργικής γης».

Στις θετικές προοπτικές για εξαγωγές του ακτινιδίου και των κερασιών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος, Expa Frucht GmbH, Αναστάσιος Παπαδόπουλος τονίζοντας πως «η Ελλάδα έχει όλα τα περιθώρια να διεκδικήσει μια ακόμη καλύτερη θέση στη γερμανική αγορά, ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ».

 «Τα ακτινίδια θα μπορούσαν να εξαχθούν σε όλο τον κόσμο» δήλωσε και συμπλήρωσε «Θεωρούνται ότι περιέχουν υψηλά ποσοστά βιταμίνης C, στοιχείο που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε».

 Αναφορικά με τα κεράσια ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια μετά την αλλαγή ποικιλιών «έχουν πάει καλά, έχουμε άλλη δυνατότητα να κινηθούμε στις αγορές και σε συνδυασμό με καινοτόμα μέτρα έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε τον κύριο ανταγωνιστή μας, την Τουρκία».

 Κλείνοντας το πάνελ ο γενικός διευθυντής και Μέλος ΔΣ Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Αθανάσιος Κελέμης ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος του e-Φόρουμ ήταν «να προσφέρουμε διαύλους επικοινωνίας και θα αναδείξουμε πως μπορούμε προβάλλουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η γερμανική αγορά, η οποία είναι απαιτητική».

 Τέλος, πρόσθεσε ότι «η πολιτεία θα πρέπει να επενδύσει σε προωθητικές δράσεις στη Γερμανία» ενώ σε προτάσεις του προς τους παραγωγούς ο κ. Κελέμης τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να υπάρξει «συνένωση τοπικών παραγωγών σε μεγαλύτερα σχήματα, κάτι που θα βοηθήσει τη σύναψη καλύτερων συμφωνιών» αλλά και στην «αξιοποίηση νέων τεχνολογιών».