Τη λήψη όλων των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης των οπωροκηπευτικών, την ουσιαστική στήριξη των παραγωγών καθώς και την ανάγκη της απρόσκοπτης διακίνησης των οπωροκηπευτικών στη χώρα ζητούν οι αγρότες.

Σε ότι αφορά τα φρούτα που είναι στο απόγειο της παραγωγής ο Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, αναφέρει σχετικά: «Η παραγωγή εσπεριδοειδών καταγράφει αύξηση αριθμού καρπών για όλα τα είδη. Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό   μικρών μεγεθών, μερικά εκ των οποίων, πιθανώς, προορίζεται για τη βιομηχανία μεταποίησης (χυμοί κ.α) και εκτιμάται ότι η προς συγκομιδή εμπορεύσιμη ποσότητα θα είναι στα αυτά με πέρσι επίπεδα για πορτοκάλια και ελαφρώς αυξημένων για το σύνολο των μανταρινιών.

Οι σημερινές μεσοσταθμικές τιμές κλημεντινών έχουν διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι λόγω του ότι μεγάλο ποσοστό τους είναι μικρού μεγέθους. Ελπίζουμε ότι με την ωρίμανση των Κλημεντινών,  με  ικανοποιητικό μέγεθος ,την είσοδο νέων ποικιλιών μανταρινιών Νόβα και πορτοκαλιών Navel,  εξαιρετικής ποιότητα και με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους  και κυρίως λόγω βελτιωμένης ζήτησης εν όψει των εορτών Χριστουγέννων θα έχουμε διόρθωση των τιμών.

Η αγορά σήμερα είναι σε κατάσταση που πλήττεται η παραγωγή και διάθεση των προϊόντων μας  γεγονός που πρέπει  να αντιμετωπισθεί από την Πολιτεία άμεσα.

Επισημαίνεται ο κίνδυνος έλλειψης μεταφορικών μέσων λόγω μη ύπαρξης φορτίων επιστροφής και η ως εκ τούτου επιβάρυνση του μεταφορικού κόστους, αλλά και πολύωρων  καθυστερήσεων λόγω ελέγχων στα ελληνικά χερσαία σύνορα.

H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικώς περαιώθηκε και συνεχίζει με ελάχιστες διακινούμενες ποσότητες Ανακεφαλαιωτικά οι τιμές τους κατά την εφετινή εμπορική περίοδο δεν ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη  -9% (29.716 τ. έναντι 32.645 τ.), σε αντίθεση με την αύξηση εισαγωγών τους κατά 18%.

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 58.947 t. εξ ών 24.373 τ. προς Ιταλία έναντι 60.891 τ. και 19.757 τ. αντίστοιχα πέρσι ,αλλά με τις εξαγωγές προς τρίτες εκτός Ε.Ε. χώρες να αποτελούν το 23,4% του συνόλου έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου του 26,6%.

Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης  ατυποποίητων  ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ ευθεία από τον αγρό) από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ  και την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Ζητείται από την Πολιτεία όπως μεριμνήσει:

·  Για την απρόσκοπτη διακίνηση των έμφορτων με φρούτα και λαχανικά φορτηγών αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών στα χερσαία σύνορα της χώρας αλλά και στην επιστροφή τους κενών προς επαναφόρτωση τους με την ενεργοποίηση των πράσινων λωρίδων διακίνησής τους κατ εξαίρεση στους προβλεπόμενους ελέγχους στα σύνορα ως ίσχυσαν στο πρώτο lockdown.

·     Να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης κρίσεως στον τομέα των οπωροκηπευτικών (προληπτική απόσυρση κ.α) ήδη στην Ισπανία λήφθηκαν μέτρα για αγγούρια αλλά και έγκριση μέτρων παρεμφερών  με αυτά του πρώτου lockdown, για στήριξη του εισοδήματος της παραγωγής που τυχόν θα πληγεί».