Τα κρασιά που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες απαντώνται συχνά σε BIB, δοχεία και μεγάλα μπουκάλια λόγω της καλής αναλογίας αξίας σε σχέση με τα κρασιά της Καλιφόρνια.Η κρίση της Covid άλλαξε εντελώς την κατάσταση στην αμερικανική αγορά. Αυτό είναι το μήνυμα που μεταδόθηκε από ένα συνέδριο που διοργάνωσε η Παγκόσμια Έκθεση Χύδην Οίνων, η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με μέσω του διαδικτύου

«Η αμερικανική αγορά έχει κάνει στροφή 180 μοιρών φέτος», ανακοίνωσε στην αρχή ο Greg Kivengood, Διευθύνων Σύμβουλος της χρηματιστηριακής εταιρείας Ciatti, κατά τη διάρκεια των oμιλιών στην Bulk Wine που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Παγκόσμια Έκθεση χύμα Οίνων. Ο Βρετανός Robert Joseph ανέφερε ότι «Στα τέλη του 2019, επηρεαζόμασταν ακόμη από τα πλεονάσματα που προκλήθηκαν από τη μεγάλη συγκομιδή του 2018, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Οι πωλήσεις ήταν στάσιμες, τόσο στο χύμα όσο και στο επίπεδο λιανικής. Τα σκληρά ποτά και άλλα εναλλακτικά ποτά, με κάνναβη, αυξάνονταν και στη συνέχεια ήρθαν οι φόροι Trump. Το κύριο μέλημά μας δεν ήταν το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί η αγορά κρασιού, αλλά πώς να σταματήσει η παρακμή ». Ένα χρόνο αργότερα, οι λιγότερο άφθονες συγκομιδές, αλλά πάνω απ ‘ όλα η Covid-19 και οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια μετέτρεψαν εντελώς την κατάσταση: «Οι πωλήσεις κρασιού μειώθηκαν σε εμπόρους κρασιού και εστιατόρια υπέρ των σούπερ μάρκετ. Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται και πάλι για το κρασί, συμπεριλαμβανομένων των bag in box , και λιγότερο για τα οινοπνευματώδη και τα hard Seltzers.

Από την άποψη του όγκου, η κατάσταση έχει βελτιωθεί “. Αποτέλεσμα: Αμερικανοί αγοραστές χύμα οίνων έσπευσαν να αγοράσουν τους υπόλοιπους όγκους από τους αμπελώνες του 2018 και του 2019, ειδικά όταν έγινε σαφές ότι η παραγωγή της Καλιφόρνιας το 2020 θα μειωνόταν και ότι ο αντίκτυπος της γεύσης καπνού ήταν ακόμα δύσκολο να εκτιμηθεί. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αγοράστηκαν μεγάλοι όγκοι, αυξάνοντας τις τιμές, όχι μόνο για κρασιά από τους παράκτιους αμπελώνες, αλλά και για εκείνα από την Κεντρική Κοιλάδα. «Η αγορά pinot noir ήταν ιδιαίτερα υποτονική λόγω της έκτασης των νέων φυτεύσεων κατά την τελευταία δεκαετία. Αλλά αυτή η ποικιλία σταφυλιών επηρεάστηκε πολύ από την γεύση καπνού και πολλά σταφύλια δεν θα μπορέσουν να οινοποιηθούν φέτος. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές αυξήθηκαν από 3 $ ανά λίτρο σε πάνω από 6 $ ».

 Αρκετές ελπιδοφόρες θέσεις για τους εξαγωγείς

Αυτό το φαινόμενο ανοίγει νέες προοπτικές για όσους εξάγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά επειδή δεν είναι προσωρινό φαινόμενο, πιστεύει ο Greg Livengood. «Είναι δύσκολο να καλλιεργηθούν το Pinot Noir και το Sauvignon Blanc με το προφίλ γεύσης που αναζητούνται, στο νότο της Κεντρικής Κοιλάδας. Πρέπει να καλλιεργηθούν πιο βόρεια, αλλά εκεί, το κόστος παραγωγής τους εμποδίζει να είναι ανταγωνιστικοί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικές οι εισαγωγές των δύο ποικιλιών σταφυλιών από τη Χιλή – είτε σε bag in box, είτε σε φιάλες 1,5 λίτρων -. Επιπλέον, οι οινοπαραγωγοί δεν θέλουν να φυτέψουν blanc sauvignon γιατί η απόδοση της επένδυσης στη γη είναι πιο ενδιαφέρουσα με το cabernet».

 Τελικά, οι πρόσθετοι δασμοί θα πρέπει να μειωθούν ή να εξαφανιστούν.

Τέλος, η μεγάλη αλλαγή στο τέλος του έτους σχετίζεται προφανώς με τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την πιθανή άρση των πρόσθετων δασμών. Σε αυτό το σημείο, ο Greg Livengood είναι μάλλον αισιόδοξος: «Δεν βλέπω νέους δασμούς στον ορίζοντα. Σε κάποιο σημείο, πιστεύουμε ότι θα προκύψει ένας ευνοϊκότερος τρόπος επίλυσης εμπορικών διαφορών με τους ιστορικούς μας εταίρους στην Ευρώπη και τους συμμάχους μας. Βραχυπρόθεσμα, δεν βλέπουμε νέους πρόσθετους δασμούς, αλλά μακροπρόθεσμα, θα δούμε μείωση ή ακόμη και την εξαφάνιση αυτών των φόρων, ιδίως για τα κρασιά από την Ευρώπη». Μέχρι τότε, όπως υπενθύμισε ο χρηματιστής , “μπορείτε να συνεχίσετε να στέλνετε χύμα κρασιά χωρίς επιπλέον δασμούς!” Οι τελευταίοι ήταν ευνοϊκοί στους χύμα οίνους, αλλά είναι αλήθεια ότι για τα κρασιά της Βουργουνδίας αυτό δεν ήταν καλή είδηση”.