Για 4η συνεχή  χρονιά ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός “ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ” στην Ιεράπετρα, προχώρησε σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων, στη συλλογή ελιών από τα παλαια  ελαιόδεντρα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αειφόρου διαχείρισης του Κοινωνικού Συνεταιρισμού ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ, και η ελαιοποίηση πραγματοποιήθηκε με κοινή άλεση στο συνεταιριστικό ελαιουργείο του Κεντριού Ιεράπετρας.

Επίσης, ξεκίνησε μια εποικοδομητική συνεργασία με τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμού Κεντριού – Βαϊνιάς. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας η ελαιοποίηση των ελιών από τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα προσφέρθηκε δωρεάν.

Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας στη συνέχεια θα καταγραφούν και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΥ υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που ιδιοκτήτες τους είναι μέλη του ελαιουργικού συνεταιρισμού Κεντριού- Βαϊνιάς.

Φέτος η συλλογή των ελιών πραγματοποιήθηκε στις περιοχές Πάνω – Κάτω Χωριού, Βασιλικής – Παχιάς Άμμου, Μακρυλιάς, Μύρτου, Πεύκων και Αγίου Στεφάνου. Η ελαιοποίηση πραγματοποιήθηκε με την μέθοδο της ψυχρής άλεσης (θερμοκρασία νερού 18-20οC). Το ελαιόλαδο που παρήχθη ήταν 0,4 οξέα, με άνω των 500 mg/kgr πολυφαινικούς δείκτες (συνολικής συνδυασμένης ποσότητας ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης).

Συλλέχθηκαν από 10 ιδιοκτήτες υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων 1352 κιλά ελιές και παρήχθησαν 172,8 κιλά ελαιόλαδο (7,8/1). Η τιμή που θα πληρωθεί ΑΜΕΣΑ το ελαιόλαδο στους παραγωγούς είναι 4ευρω/κιλό.

Σκοπός είναι να τυποποιηθεί ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κορυφαίο σε ποιότητα και πολιτισμική αξία, αφού πρόκειται για ελαιόλαδο που παράγεται από τις αρχαιότερες ελιές του κόσμου. Θα τυποποιηθούν συλλεκτικές συσκευασίες του 500ml και πιθανόν και των 100ml.