Απλήρωτοι εδώ και αρκετά χρόνια παραμένουν, όπως καταγγέλλουν, 58 εργαζόμενοι που απολύθηκαν από την Ένωση Σητείας μετά τα πολλά προβλήματα οικονομικής φύσης που έφεραν στο χείλος της καταστροφής την άλλοτε ευημερούσα Ένωση Συνεταιρισμών Σητείας.

Με επιστολή τους οι εργαζόμενοι παρεμβαίνουν και ζητούν τα δεδουλευμένα τους αλλά και την αποζημίωση απόλυσης, άμεσα και όχι το «2040» με περικοπές ύψους 80% όπως προβλέπει η συμφωνία «εξυγίανσης» που συμφώνησε η Ένωση Σητείας χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει τους απολυμένους εργαζόμενους.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «από το 2010, η Ένωση Σητείας αρχίζει να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και εκδηλώνει αδυναμία να καταβάλει κανονικά τη μισθοδοσία των εργαζομένων της. Κάποιοι μόνο εργαζόμενοι που επικαλούνται έντονα οικονομικά προβλήματα και πιέζουν, καταφέρνουν να αποσπούν, έναντι της συνολικής τους μισθοδοσίας, ποσά που δεν ξεπερνούν τα 100-200 ευρώ μηνιαία. Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται μέχρι το τέλος του 2014 με αποτέλεσμα την συσσώρευση οφειλόμενων δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ο Πρόεδρος του Δ.Σ ανακοινώνει την ομαδική απόλυση των 58 εργαζομένων και την επαναπρόσληψη 6 από αυτούς αλλά με μειωμένες αποδοχές, στα πλαίσια προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης της εταιρείας βάσει του Ν. 4015/2011, το οποίο θα έμπαινε σε εφαρμογή. Στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που ακολούθησε, ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Ένωσης, υποσχέθηκε ότι μέσα σε 10 μέρες οι απολυμένοι θα έχουν εξοφληθεί.

Αυτό ήταν ένα τέχνασμα της Διοίκησης για να εξασφαλίσει τη συναίνεση την εργαζομένων και να προχωρήσει στην παράνομη ομαδική απόλυση 58 εργαζομένων. Μέχρι το τέλος του 2014, τα οφειλόμενα ποσά από την Ένωση προς τους εργαζόμενους (δεδουλευμένα και αποζημίωση απόλυσης), είχαν φθάσει τα 3.000.000 ευρώ«, σημειώνουν.

Οι απολυμένοι εργαζόμενοι κάνουν λόγο» για κραυγαλέα κλοπή του μόχθου τους«, ενώ τονίζουν πως «ύπουλα και χωρίς καμιά ενημέρωση η Διοίκηση της Ένωσης κατέθεσε στις 30  Ιούλιου του 2020 αίτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λασιθίου με την οποία ζητά  από το Δικαστήριο να επικυρώσει την επαίσχυντη αυτή συμφωνία«.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους γνωστοποιούν ότι «λόγω του Lockdown που επιβλήθηκε η υπόθεση δεν έγινε δυνατό να συζητηθεί, αλλά η διοίκηση της Ένωσης δεν ολιγώρησε: Στις 25.11.2020 ζήτησαν από το δικαστήριο «πάγωμα» όλων των οφειλών έναντι της Ένωσης, δίνοντας μήνυμα στους εργαζόμενους ότι τα δεδουλευμένα τους, που τόσα χρόνια περιμένουν, δεν θα πληρωθούν…»

«Είναι ντροπή οι απλοί εργαζόμενοι να επωμίζονται τις αμαρτίες των διοικούντων, να στερούνται το 80% των δεδουλευμένων μισθών τους«, αναφέρουν οι εργαζόμενοι, και κλείνοντας την ανακοίνωση οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως «σε καμιά περίπτωση εξυγίανσης αγροτικού συνεταιρισμού δεν προβλέφθηκε περικοπή των δεδουλευμένων μισθών και μάλιστα κατά 80%!«.