Οι εξαγωγές τίθενται στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, ενώ πεποίθηση είναι ότι η συμμετοχή των εξαγωγών μπορεί να φθάσει και στο 50% του ΑΕΠ. Αυτό προέκυψε, τόσο από τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργών της κυβέρνησης, όσο και από την ομιλία της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνας Σακελλαρίδη, στο ψηφιακό συνέδριο: «Exports turn Crisis into Opportunity».

Το συνέδριο διοργάνωσαν από κοινού, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης.

Σε ανακοίνωση του συνδέσμου αναφέρεται ότι τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των ελληνικών εξαγωγών σε μια κρίσιμη συγκυρία για την χώρα.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού εξήρε το έργο και τη συνεισφορά του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, υπογράμμισε την ανθεκτικότητα και την ευελιξία που επιδεικνύουν οι ελληνικές εξαγωγές ακόμη και μέσα στην πανδημία, κάνοντας μάλιστα λόγο για έναν «μικρό άθλο», ενώ τόνισε πως αποτελεί εθνική στόχευση η αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα, σε 48% μέχρι το 2023. Σημείωσε πως η χώρα διαθέτει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας με 85 δράσεις και επεσήμανε πως το εξωτερικό εμπόριο, παρά τις δυσκολίες, μπορεί να γίνει το όχημα για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, χαιρέτισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την χάραξη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις Εξαγωγές. Δήλωσε πεπεισμένη πως η συμμετοχή των εξαγωγών μπορεί να φθάσει στο 50% του ΑΕΠ, ενώ στάθηκε στη σημασία της εύρυθμης συνεργασίας των κρίκων που απαρτίζουν την αλυσίδα της εξωστρέφειας. 

Στα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση της φορολογίας και την τόνωση της ρευστότητας κάτω υπό αντίξοες συνθήκες, στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως το κυβερνητικό επιτελείο προωθεί τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, με επίκεντρο τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, ενώ τόνισε πως υπάρχει σχέδιο για την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (ύψους 32 δισ. ευρώ) που θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026.

O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις δράσεις εξωστρέφειας που υλοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά σε 69 χώρες για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, υπογράμμισε πως δρομολογείται η ενδυνάμωση της οικονομικής διπλωματίας, ενώ προανήγγειλε την ψήφιση νόμου για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων και του Enterprise Greece.

Μήνυμα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και τη δημιουργία ενός σταθερού και στέρεου περιβάλλοντος, έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός αναφέρθηκε στα κίνητρα που παρέχει η Ελλάδα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κάλεσε τους ξένους επενδυτές να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται, «όπως έκαναν κορυφαίοι πολυεθνικοί κολοσσοί, μεταξύ των οποίων η Microsoft και η Pfizer» όπως είπε.

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στάθηκε στο δυναμισμό που επιδεικνύουν οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων υπό δυσμενείς συνθήκες, αναφέρθηκε στις ενέργειες να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια διακίνησης μέσα στην πανδημία, ενώ επεσήμανε την πρόθεση του υπουργείου να εργαστεί ώστε τα ελληνικά τρόφιμα να τονώσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης σημείωσε την ανάγκη σύνδεσης των ελληνικών προϊόντων με τον τουρισμό και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις του υπουργείου προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του τουρισμού πολυτελείας, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει νέα πηγή άντλησης εσόδων για τη χώρα.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέλυσε τα οφέλη από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, επισημαίνοντας πως επιδίωξη είναι η ευελιξία και η ταχύτητα σε ό,τι αφορά στην επαφή του πολίτη και του επιχειρηματία με το Δμόσιο. Στόχος, πρόσθεσε, είναι η ψηφιοποίηση ακόμη περισσότερων υπηρεσιών, φθάνοντας τις 1.000 σε λίγους μήνες. Ειδική αναφορά έκανε στις τηλεπικοινωνίες και στην ανάπτυξη δικτύων 5G, λέγοντας πως η χώρα θα έχει πρόσβαση σε δίκτυα 5ης γενιάς από το νέο έτος στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Για τον κρίσιμο ρόλο της οικονομικής διπλωματίας μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης ενώ ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις νέες δράσεις που σχεδιάζονται για την απλοποίηση των συναλλαγών και των διαδικασιών εκτελωνισμού καθώς και τη δραστική μείωση του χρόνου επιστροφής του ΦΠΑ στους εξαγωγείς.

Χρηματοδότηση  

Ο γενικός γραμματέας για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια και πρόεδρος του Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, αναφέρθηκε στην οικονομική διπλωματία και την αναβάθμιση των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων καθώς και των οργανισμών υποστήριξης οι οποίοι αναδιοργανώνονται και εκσυγχρονίζονται, ενώ ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) Γρηγόρης Σταματόπουλος, και η Μαρία Παπαζαρκάδα, Country Manager Ελλάδας και Κύπρου της Coface, ανέλυσαν τα εργαλεία και τις υπηρεσίες ασφάλισης που προσφέρουν στους Έλληνες εξαγωγείς για να μπορέσουν με μεγαλύτερη ευελιξία να επεκταθούν στις διεθνείς αγορές.

 Για τη στήριξη που παρέχουν τα τραπεζικά ιδρύματα που εκπροσωπούν, στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, μίλησαν ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου και η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου. «Κεντρική επιχειρηματική επιλογή της Eurobank είναι να γίνει η ‘τράπεζα της ανάπτυξης’ και ο ακρογωνιαίος λίθος για αυτή τη δέσμευση είναι η συνεργασία με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.

Στις ευκαιρίες και τις δυνατότητες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων κόντρα στο δυσμενές περιβάλλον, αναφέρθηκαν οι Μιχάλης Στασινόπουλος (Βιοχάλκο), Μαρίνα Οφλούδη- Γιαβρόγλου (Soya Mills International) και Ιουλία Χαϊδά (Iktinos Hellas).

Σύμφωνο αδελφοποίησης

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου υπέγραψε Σύμφωνο Αδελφοποίησης του επιμελητηρίου με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης και αναφέρθηκε στο ρόλο των επιμελητηρίων και στη συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην πορεία ανάκαμψης. 

Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.