Μετά τις περικοπές των ενισχύσεων των 800 ευρώ, που δόθηκαν στην πρώτη φάση της πανδημίας σε αγρότες πωλητές των Λαϊκών Αγορών, λόγω ασυμβατότητας των σχετικών ΚΑΔ, νέο κρούσματα εμφανιστήκαν με τις ενισχύσεις των 1.500 και 500 ευρώ λόγω λαθών σχετικά με τις Περιφέρειες που εδρεύουν και τις Περιφέρειες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά οι δικαιούχοι παραγωγοί.

Επισημαίνοντας με έντονο ύφος τα προαναφερθέντα φαινόμενα η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης, με σχετικό υπόμνημά τους προς Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να συμπεριληφθούν όλοι ανεξαιρέτως οι παραγωγοί πωλητές στα μέτρα στήριξης – ενίσχυσης, χωρίς παραμέτρους και με ένα ενιαίο ποσό σε όλο τον κλάδο.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της Ομοσπονδίας προς το ΥΠΑΑΤ έχει ως εξής:

Από τις 21 Μαρτίου 2020 έως και σήμερα (1η και 2η φάση μέτρων κατά της πανδημίας) οι παραγωγοί πωλητές των λαϊκών αγορών είτε δραστηριοποιούνται σε ποσοστό 50% είτε τίθενται σε αναστολή λειτουργίας και με αποφάσεις Δημάρχων κλείσιμο των λαϊκών αγορών για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να επέλθουν σε δεινή οικονομική κατάσταση με το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών τους να καταλήγουν στις χωματερές.

Όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε η μοναδική ενίσχυση που δόθηκε είναι το ποσό των 800 ευρώ στην πρώτη φάση της πανδημίας και όχι στο σύνολο αλλά σε ένα μέρος των παραγωγών πωλητών λόγω προβλημάτων με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Οι καιροί που διανύουμε είναι δυσβάσταχτοι και ο πρωτογενής τομέας ο οποίος βάλλεται καθημερινά επί της ουσίας δεν έλαβε έως και σήμερα ως πληττόμενος κλάδος ουδεμία ενίσχυση, όπως έλαβαν αντίστοιχα οι υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση( ΚΥΑ) υπ’ αριθ. 114/221359 ΦΕΚ 3343 Β’/10.08.2020 θα δίνονταν κρατική οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών. Δυστυχώς όπως διαπιστώσαμε έχει προκύψει σωρεία λαθών καθώς πολλοί παραγωγοί των οποίων οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε μια Περιφέρεια και δραστηριοποιούνται σε άλλη Περιφέρεια αντί να λάβουν το ποσό των 1.500 ευρώ όπως ορίζει η ΚΥΑ έλαβαν το ποσό των 500 ευρώ, ενώ άλλοι που θα έπρεπε να λάβουν το ποσό των 500 ευρώ δεν πήραν τίποτα.

Καθώς τα ζητήματα που έχουν ανακύψει είναι πολλά με τους παραγωγούς πωλητές να εργάζονται κατά το ήμισυ όλο το χρονικό διάστημα των μέτρων διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να συμπεριληφθούν ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ – ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΧΙ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΣΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ.