Για την καλλιεργητική σεζόν που εξελίσσεται στην περιοχή καθώς το 99,9% των παραγωγών καλλιεργούν αγγούρια ως επί το πλείστον για εξαγωγικές αγορές μίλησε στο Ράδιο Λασίθι ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού και της ομάδας παραγωγών της Ψαρής Φοράδας κ. Μαρουλάκης Νίκος.

Η περιοχή για δεκαετίες παράγει αποκλειστικά αγγούρι με τους αγρότες να έχουν αποκτήσει εμπειρία παραγωγής και καλλιεργητικών μεθόδων χωρίς να θέλουν να αλλάξουν καλλιέργεια, αφού και οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν.

Την περίοδο αυτή βρίσκονται στο ζενίθ της παραγωγής, με τη συγκομιδή να έχει αρχίσει στα μέσα του Νοέμβρη και με τη διάρκεια της καλλιέργειας να φτάνει μέχρι και τον Απρίλιο.

Ως προς τις τιμές, τα 0,35 λεπτά που φτάνει αυτές τις μέρες το κιλό, δεν αρκούν ούτε για το κόστος παραγωγής, όμως ευελπιστούν πως με τις νέες αγορές που έχουν ανοίξει στα Βαλκάνια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι θα αυξηθεί η ζήτηση το ίδιο και οι τιμές τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αγρότες της περιοχής, θέλοντας να ξεκουράζουν τα εδάφη κατά την περίοδο του καλοκαιριού, ασχολούνται με μονοκαλλιέργεια, ώστε κάθε φθινόπωρο να μπαίνουν δυναμικά στη νέα σεζόν, σε κάτι που γνωρίζουν εδώ και χρόνια πολύ καλά να κάνουν και δεν το αλλάζουν με τίποτα!