Βαρέα μέταλλα όπως ολικό χρώμιο, χαλκό και κάδμιο βρέθηκαν σε δείγματα ελαιοκάρπου και λαδιού της ευρύτερης περιοχής Τεμπλονίου και Κυράς Χρυσικού που εστάλησαν σε πιστοποιημένο εργαστήριο από μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου.

Τα ευρήματα αυτά καθιστούν τον ελαιόκαρπο και τα προϊόντα του ακατάλληλα προς βρώση. Η πρόεδρος του Συλλόγου, Μάγδα Παπανικολοπούλου, αποδίδει τη μόλυνση στα στραγγίδια του ΧΥΤΑ στον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και στη ρύπανση του αέρα από τις ουσίες που εκλύονται.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «ως Σύλλογος έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης θεωρούμε ότι είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας τους συμπολίτες μας, να δημοσιοποιήσουμε τα αποτελέσματα των τεσσάρων αυτών αναλύσεων που αποδεικνύουν ότι η μόλυνση έχει πια εισχωρήσει στην τροφική αλυσίδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.., όπως επίσης και να κινήσουμε διαδικασίες σε αυτοδιοικητικό και σε νομικό επίπεδο.

Παρακαλούμε δε όσους κάνουν σχετικές αναλύσεις το επόμενο διάστημα να ζητούν για γίνουν στα στοιχεία Μόλυβδος, Υδράρδυρος, Αρσενικό, Κάδμιο, Χαλκός, Ολικό χρώμιο και να προσκομίζουν στον Σύλλογό μας αντίγραφο των απαντήσεων τους ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα για να αξιολογηθεί και να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα».

Πηγή: ert.gr