Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊό σε άγριο μινκ στη Γιούτα, ενώ δείγματα από άλλα άγρια ζώα που εξετάστηκαν ήταν αρνητικά.

Το αμερικανικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο κορονοϊός κυκλοφορεί στους πληθυσμού των άγριων μινκ που ζουν γύρω από τις φάρμες όπου εκτρέφονται αυτού του είδους τα ζώα αλλά «το στέλεχος του ιού που βρέθηκε στο άγριο ζώο ήταν το ίδιο με αυτό που εντοπίστηκε στα ζώα φάρμας».

Επίσης αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι ζώα που έχουν δραπετεύσει από τις φάρμες γουνοποιίας, ακόμη δεν υπάρχουν καταγραφεί περιπτώσεις ζώων που να έχουν προσβληθεί από Covid-19.

Από τον Αύγουστο έχουν σκοτώσει πάνω από 15.000 μινκ σε φάρμες στις ΗΠΑ, ενώ στη Δανία έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο για να σκοτωθούν περίπου 17 εκατ. ζώα που εκτρέφονται για τη γούνα τους, καθώς πάνω από 200 άνθρωποι φέρονται να έχουν μολυνθεί από στέλεχος του κορονοϊού που κυκλοφορεί μεταξύ των ζώων.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ενημερώσει για το περιστατικό τον Διεθνή Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, παρά το γεγονός ότι είναι το πρώτο «κρούσμα που γνωρίζουμε σε ελεύθερο ζώο, ενδημικό της περιοχής».

Στο μεταξύ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είναι πολύ κοντά να ολοκληρώσεις τις κλινικές για ένα εμβόλιο το οποίο θα προστατεύει τα κατοικίδια ζώα, αλλά και τα γουνοφόρα ζώα όπως τα μινκ, από τον κορωνοϊό και το οποίο μπορεί να πάρει έγκριση μετά τον Φεβρουάριο.

Πηγή: efsyn.gr