Με ευρωπαϊκό βραβείο τιμήθηκε η περιφέρεια Θεσσαλίας στην ανάδειξη καινοτόμων, εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων με προστιθέμενη αξία για την οικονομία, τον πολιτισμό και τις τοπικές κοινωνίες.  

Το έργο του Υποθαλάσσιου Μουσείου της Περιστέρας στην Αλόννησο της Περιφέρειας Θεσσαλίας απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία: «Καινοτομία και ψηφιοποίηση στον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό, προς έξυπνους προορισμούς» του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN.

Το έργο αναγνωρίστηκε ως παράδειγμα αριστείας που εμπνέει άλλους τουριστικούς προορισμούς και ενθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξη βιώσιμων και υπεύθυνων πρωτοβουλιών πολιτιστικού τουρισμού.   Οι νικητές ανακοινώθηκαν διαδικτυακά, στην τελετή απονομής των βραβείων, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Πολιτιστικό Τουρισμό, με θέμα «Ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού με βάση την πολιτιστική κληρονομιά».   

Το υποβρύχιο Μουσείο που οριοθετήθηκε πολύ κοντά στις ακτές της ακατοίκητης νησίδας Περιστέρας και σε απόσταση αναπνοής από τις ανατολικές ακτές της Αλοννήσου, εγκαινιάστηκε φέτος τον Αύγουστο και είναι επισκέψιμο για όποιον θέλει να θαυμάσει τα εκθέματα στον βυθό του περίφημου ναυαγίου, που ανάγεται στον 5ο π.Χ. αιώνα. 

Το πλοίο βυθίστηκε μεταξύ του 425 και 415 π.Χ. και μετέφερε εμπόρευμα κρασιού από τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδος, όπως η Μένδη στη Χαλκιδική και τα νησιά των Σποράδων, Σκόπελος και Αλόννησος.   Το ναυάγιο εντοπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.   

Το ECTN αριθμεί μέλη σε 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 13 κρατών μελών της ΕΕ και 6 συνδεδεμένων χωρών. Υπάρχουν 20 πλήρεις αρχές προορισμού μελών και 9 συνδεδεμένα μέλη Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και ΜΚΟ.

Ο πολιτιστικός τουρισμός είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας του ευρωπαϊκού τουρισμού και μπορεί να συμβάλει τόσο στη βιωσιμότητα όσο και στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτής και στο βιώσιμο μέλλον των τόπων κληρονομιάς και των τοπικών κοινοτήτων.

Τα βραβεία του ECTN ενισχύουν από το 2014 -όταν πρωτοξεκίνησαν-  την προβολή των ευρωπαϊκών προορισμών πολιτιστικού τουρισμού, δημιουργούν μια πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων και προωθούν τη δικτύωση μεταξύ προορισμών.

Πηγή: naftemporiki.gr