Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εντείνει τις προσπάθειές του με στόχο την ενίσχυση της παγκόσμιας ανταπόκρισης στο Fall Armyworm (FAW), που θεωρείται ένα από τα κορυφαία 10 καταστροφικά παράσιτα φυτών που επηρεάζουν τα τρόφιμα και τη γεωργία.

Ο Γενικός Διευθυντής του FAO, QU Dongyu, σημείωσε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος από την Global Action for Fall Armyworm Control (GA) , έναν μηχανισμό συντονισμού που ίδρυσε πριν από ένα χρόνο, αλλά τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλές προκλήσεις στη βιώσιμη διαχείριση αυτού του παράσιτου.

Μιλώντας σε μια εικονική συνάντηση της τρίτης διευθύνουσας επιτροπής της Παγκόσμιας Δράσης, ο Γενικός Διευθυντής σημείωσε ότι η εμβέλεια του FAW επεκτάθηκε, σημειώνοντας ότι είχε αναφερθεί σε τέσσερις νέες χώρες στην Ασία και την Εγγύς Ανατολή.

Το FAW είναι ένα έντονο διασυνοριακό έντομο που στοχεύει αραβόσιτο και άλλες καλλιέργειες τροφίμων. Κατάγεται από την Αμερική, εισέβαλε στην Αφρική το 2016 και έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 70 χώρες στην Αφρική, την Ασία και την Εγγύς Ανατολή σε μόλις τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του FAO, το παράσιτο θέτει σε κίνδυνο έως και 80 εκατομμύρια τόνους αραβοσίτου αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στην Αφρική, την Ασία και την Εγγύς Ανατολή.

Ο FAO αναγνωρίζει ότι οι αγρότες χρειάζονται σημαντική υποστήριξη για την καταπολέμηση των παρασίτων και την προστασία των καλλιεργειών μέσω της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παρασίτων (IPM).

Ο Qu ανέφερε ότι οκτώ χώρες επίδειξης και 53 πιλοτικές χώρες είχαν προσδιοριστεί για την εφαρμογή στρατηγικών ελέγχου σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Οι οκτώ χώρες είναι: Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Κίνα, Αίγυπτος, Ινδία, Κένυα, Μαλάουι και Φιλιππίνες.

Οι εθνικές ομάδες δράσης για τις οκτώ χώρες για τον έλεγχο του Army Armyworm ενισχύονται και παρέχεται τεχνική υποστήριξη για καθεμία από αυτές.

Ενώ σημείωσε ότι οι δεσμεύσεις χρηματοδότησης ύψους 7,9 εκατομμυρίων δολαρίων προήλθαν από την Κίνα, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2020, ο Qu είπε ότι πρέπει να κινητοποιηθούν περισσότεροι χρηματοδοτικοί πόροι, όπως είχε κάνει ο FAO στον αγώνα κατά των Desert Locusts.

Τόνισε ότι υπάρχει επίσης ανάγκη βελτίωσης του συντονισμού σε επίπεδο χώρας για την αντιμετώπιση των εισβολών FAW, της ανταλλαγής πληροφοριών και της χρήσης της τελευταίας τεχνολογίας για την παρακολούθηση, παρακολούθηση και διαχείριση FAW στον τομέα.

Η διευθύνουσα επιτροπή, υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή, επιβλέπει την Παγκόσμια Δράση, με την υποστήριξη μιας τεχνικής επιτροπής, υπό την προεδρία του επικεφαλής Επιστήμονα USAID, Robert Bertram.

Ο Bertram πληροφόρησε τη συνάντηση ότι ο αντίκτυπος του FAW ήταν καταστροφικός για πολλούς αγρότες και ήταν σημαντικό να βελτιστοποιηθεί η διαθέσιμη τεχνολογία για την υποστήριξη της υγείας των φυτών και την καταπολέμηση της αυξανόμενης επικράτησης παρασίτων.

Η τεχνική επιτροπή επεξεργάζεται τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη και την εφαρμογή περιφερειακών στρατηγικών IPM, με απόσταξη μεγάλου αριθμού γνώσεων σχετικά με διάφορες παρεμβάσεις IPM κατά της FAW. Αυτές οι οδηγίες πρέπει να προσφερθούν στις χώρες επίδειξης ώστε να προσαρμόσουν περαιτέρω τις δικές τους στρατηγικές IPM για την καταπολέμηση του παρασίτου.