Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε το «περιορισμένο άνοιγμα» της ροής ανθρώπων από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο επιτρέπει την επιστροφή στην ευρωπαϊκή ήπειρο των μεταφορέων που έχουν παγιδευτεί σε αγγλικό έδαφος από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μια αρνητική δοκιμασία ευαίσθητη στο νέα παραλλαγή του Covid τουλάχιστον πριν από 72 ώρες, ένα μέτρο που, ναι μεν επιτρέπει την έναρξη της απεμπλοκής της κατάστασης, αλλά όχι την επιστροφή στην κανονικότητα της εξαγωγής ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών, που για την χώρα μας είναι ο 7ος προορισμός των φρούτων και λαχανικών (νωπών και μεταποιημένων).

Τα παραπάνω τονίζει με δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος της Incofruit – Hellas Γ. Πολυχρονάκης, επισημαίνοντας ότι η απαίτηση ενός αρνητικού τέστ στη νέα παραλλαγή του Covid πριν από 72 ώρες για όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορέων, που εισέρχονται στη γαλλική επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην επανενεργοποίηση της ροής εν αναμονή της έγκρισης, τις επόμενες ώρες, ειδικών μέτρων για τη διάλυση του υφιστάμενου αποκλεισμού στα σημεία πρόσβασης στα σύνορα μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας.

“Η συσσώρευση φορτηγών στους συνοριακούς σταθμούς που παρέχουν πρόσβαση στο Eurotunel, καθιστά αδύνατη μια γρήγορη λύση σε αυτόν τον αποκλεισμό, εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Για το λόγο αυτό, ζητούμε τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου που επιτρέπει την ομαλοποίηση της κυκλοφορίας», σημειώνει.