Με ικανοποιητικούς ρυθμούς και σύμμαχο τον καλό καιρό, εξελίσσεται η συγκομιδή της φράουλας στην Ηλεία, με την προσφορά και τη ζήτηση να προσδιορίζουν την τιμή στα 4 ευρώ το κιλό. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι περισσότερες φέτος κατά 2.000 στρέμματα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φτάνοντας περίπου τα 15.000 στρέμματα. Η απόδοση της καλλιέργειας κατά μέσο όρο και ανάλογα με την ποικιλία κυμαίνεται από 4,5 τόνους έως 5,5 τόνους το στρέμμα.

Τα παραπάνω επεσήμανε στην “Ύπαιθρο Χώρα”, ο γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φράουλας «Ήλιδα», Γεώργιος Καραχάλιος, ο οποίος σημείωσε πως η ποιότητα του προϊόντος είναι εξαιρετική, καθώς δεν υπήρξαν ασθένειες και άλλα προβλήματα κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του φυτού. «Εδώ και έναν μήνα βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας Fortuna, η οποία θα συλλέγεται μέχρι και το τέλος Μαΐου. Σε δέκα ημέρες περίπου ξεκινά και η συγκομιδή της ποικιλίας Victory και περί τα τέλη Ιανουαρίου θα αρχίσει το μάζεμα της ποικιλίας Camarosa, καθώς και άλλων ποικιλιών. Η διαδικασία της συγκομιδής θα ολοκληρωθεί γύρω στις 15 Ιουνίου», μας εξήγησε ο κ. Καραχάλιος και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη μέχρι σήμερα πορεία της καλλιέργειας. Βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες για αυτό. Η εικόνα του προϊόντος είναι πολύ καλή, το ίδιο και οι παραγόμενες ποσότητες.

Οι τιμές και η ροή των εξαγωγών κινούνται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Ωστόσο, τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και θα έχουμε τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής, θα έχουμε και καλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική εικόνα για το πώς θα κινηθεί το προϊόν στις αγορές. Να υπενθυμίσουμε πως η φράουλα είναι αποκλειστικά εξαγώγιμο προϊόν, καθώς μόνο το 4% περίπου της παραγωγής απορροφάται από την ελληνική αγορά.»