Τον συναντήσαμε πάνω στο καΐκι του να μπαλώνει τα δίχτυα του με την βοήθεια μιας παλιάς καρέκλας…Έμπειρος στη θάλασσα ο κος Νίκος Καλογρανάς, επαγγελματίας αλιεύς στο Φανάρι της Ροδόπης. Χρόνια και χρόνια η αλμύρα «ζωγράφισε» στο πρόσωπό του τις δικές της διαδρομές.

Για βοηθό μια καρέκλα

«Δυστυχώς η δουλειά μας κάθε χρόνο φθίνει», δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» και σημείωσε: «Δεν μπορούμε να βάλουμε δίχτυα από τα πολλά δελφίνια, που έχει η θάλασσα. Δεν γλιτώνεις ούτε μια στο εκατομμύριο. Μας τρώνε τα ψάρια, μας σχίζουν και τα δίχτυα. Με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.»

Όπως εξήγησε ο κος Καλογρανάς τα πολλά «δυναμικά» εργαλεία, που χρησιμοποιούν άλλοι αλιείς με μηχανές χιλίων ίππων «οργώνουν» όλο το βυθό. «Έρχονται και οι Τούρκοι στα έξι μίλια τους βλέπουμε και φεύγουμε, έτσι η κατάσταση έγινε πολύ δύσκολη. Πάρα πολύ δύσκολη.»

Δίχτυα έτοιμα για μπάλωμα

Οι ασχολούμενοι με την θάλασσα λόγω των αποσύρσεων μειώνονται. «Έγιναν αρκετές αποσύρσεις και θα γίνουν κι άλλες», δηλώνει εξηγώντας πως «αποσύρονται και ηλικιωμένοι ψαράδες, αποσύρονται κι άλλοι, καθώς το χρηματικό ποσό είναι δέλεαρ. Άλλοι ανανεώνουν τα σκάφη τους επειδή είναι παλιά. Άλλοι τα αποσύρουν.»
Παρατηρεί πως τόσα χρόνια δεν λήφθηκαν ουσιαστικά μέτρα και μιλά αυστηρά για το έργο του Ινστιτούτου Αλιείας: «Δεν κάνει όσα θα έπρεπε. Δεν υπήρξαν παρεμβάσεις δραστικής προστασίας του αλιευτικού πλούτου», δηλώνει χαρακτηριστικά και σημειώνει, ότι «θα πρέπει η ΕΕ να γνωρίζει την αληθινή εικόνα για να πάρει τα μέτρα που πρέπει.»

Ο έμπειρος αλιέας δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το μέλλον του επαγγέλματος

Προτείνει μάλιστα να δοθούν στους ψαράδες άδειες αλιείας για τα μεταναστευτικά ψάρια, τα Πελαγίσια βάζοντας λιγότερες από αυτές, που τώρα ισχύουν. «Με τα δίχτυα έχουμε «σβήσει». Ένα χταπόδι έμεινε. Με τα δελφίνια υπό κανονικές συνθήκες δεν γλιτώνεις. Αν δεν είχαμε τα δελφίνια δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Προτιμάνε το έτοιμο. Έρχονται πάντα για το έτοιμο, για εκείνο το ένα που έχεις πιάσει κι ας πλέουν ελεύθερα γύρω τριγύρω εκατοντάδες άλλα.»

Τέλος, δεν παραλείπει να στείλει το μήνυμά του: «Να φύγουμε από αυτή την Πανδημία που όλους μας έχει επηρεάσει», ευχόμενος «Καλή χρονιά, υγεία και το νέο έτος χωρίς Πανδημία.»

Πηγή: ert.gr