Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών σε Χερσόνησο και Μάλια από την κακοκαιρία του περασμένου διμήνου με το συνολικό ποσό των 5 εκατ. ευρώ για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι εκτάκτως τοποθετήθηκαν στο Ηράκλειο 20 γεωπόνοι και κτηνίατροι για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών ενώ μεγάλο ήταν το μέγεθος του προβλήματος στις υποδομών των κτηνοτρόφων.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ξεκαθάρισε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η καταγραφή με τα σχετικά πορίσματα θα έχει ολοκληρωθεί και η αποζημίωση θα γίνει άμεσα, εντός 48 ωρών… Το πόσο ανέρχεται, μέχρι στιγμής, κατά τις εκτιμήσεις, στα 5 εκατ. ευρώ ενώ ίσως το τελικό ποσό να διαφοροποιηθεί.

Ο κ. Λυκουρέντζος, μάλιστα εξήρε το έργο των στελεχών του τοπικού ΕΛΓΑ επισημαίνοντας ότι η διαδικασία “έτρεξε” πολύ γρήγορα και χωρίς προβλήματα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι πιστώθηκαν σήμερα στους λογαριασμούς αμπελουργών ποσά ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για ζημιές στις καλλιέργειές τους από τον περασμένο Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο κυρίως σε Ηράκλειο και Μεσαρά.

Πηγή: ekriti.gr