Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Έδεσσας και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Bόρας βρίσκεται ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του Aγίου Aθανασίου (ή Tσέγανη).

Το χωριό κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στους πρόποδες του βουνού Bόρας (ή Kαϊμακτσαλάν), στην κορυφή Πιπερίτσα στα 1.200 μ., και ήταν κάποτε μια ανθούσα κτηνοτροφική κοινότητα μέχρι τη δεκαετία του ’70. 

Mετά άρχισε η κάθετη πτώση, μέχρι το 1995 οπότε όλο το χωριό «ρήμαξε» και έφτασε να αριθμεί μόνο δύο οικογένειες. Oι υπόλοιπες είτε «πήραν των ομματιών τους», είτε μετοίκησαν χαμηλότερα στον Νέο Aγιο Aθανάσιο.

Mε την κατασκευή του χιονοδρομικού κέντρου το 1995 η κατάσταση αντιστράφηκε. 
Σήμερα είναι ένα πανέμορφο τουριστικό χωριό με κεραμοσκεπή κτίρια, δείγματα της πολύ ενδιαφέρουσας παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής, που συνδυάζεται απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής. 
Εδώ θα τα βρείτε όλα: παραδοσιακή φιλοξενία, σκι, τρέκινγκ, περιηγήσεις, ιππασία, τοξοβολία και άλλα πολλά και όμορφα για να απολαύσετε τη Φύση και τη διαμονή σας. 

Θα σας θυμίσει έντονα τουριστικά χωριά της Γερμανίας ή της Aυστρίας που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα. Oλα είναι πετρόχτιστα, ομοιόμορφα και περιποιημένα, με παρτέρια για λουλούδια και για δέντρα.
Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία της Aναλήψεως, η οποία κτίστηκε στα τέλη του 1700.
Το χωριό τα έχει όλα όσον αφορά το φαγητό, τον καφέ, το ποτό και τη διασκέδαση. Θα φύγετε μόνον αν θέλετε να περιηγηθείτε στα γύρω μέρη.

Καλή τουριστική υποδομή θα βρείτε και στο γειτονικό χωριό Παναγίτσα. 
Η τουριστική κίνηση διαρκεί σχεδόν όλο το χρόνο, αφού –εκτός από το σκι– προσφέρεται πλήθος οργανωμένων δραστηριοτήτων, όπως περιηγήσεις στο βουνό, ιππασία, τοξοβολία και action sports. 

Στο χωριό Παναγίτσα υπάρχει ανεμοδρόμιο ( θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης ), πίστα αγώνων μοτοκρός, τεχνητή πίστα αναρρίχησης και πτήσης parapente ( από τη θέση Κερασιές, στα 1.600 μ. ) ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για τοξοβολία και mountain bike.

Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν 
Από τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά της χώρας, με πολύ μακρά περίοδο χιονιού: αρχίζει συνήθως τον Νοέμβριο και τελειώνει περίπου στις αρχές Μαΐου. Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και πίστες μεγάλου πλάτους με ήπιες κλίσεις, κατάλληλες για άπειρους αλλά κι έμπειρους χιονοδρόμους καθώς και πίστα για airboard trails ( φουσκωτές σανίδες ειδικές για κίνηση στο χιόνι ).

Οι εγκαταστάσεις ξεκινούν από τα 2.050 μ., όπου βρίσκονται το κεντρικό καταφύγιο, σχολές σκι και snowboard, πάρκινγκ, πίστες αρχαρίων και καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, και καταλήγουν στα 2.480 μ. και το σταθμό άφιξης του αναβατήρα Κρέμαση, του υψηλότερου της Ελλάδας. Ακόμη και όταν δεν έχει χιόνι, αξίζει να πιείτε έναν καφέ στο σαλέ-ξενοδοχείο πολυτελείας του καταφύγιου με τις μεγάλες τζαμαρίες και τη φοβερή θέα ή να φάτε στο παραδοσιακό εστιατόριο.

Βόρας 
Το Καϊμακτσαλάν είναι η υψηλότερη κορυφή του όρους Βόρας, το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τη FYROM. Το δάσος του Βόρα προστατεύεται από το πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και το πανέμορφο τοπίο προσφέρεται για διαδρομές που διοργανώνονται από τους φυσιολατρικούς και τους ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής – με εντυπωσιακότερη αυτήν που καταλήγει στο Pέμα του Φλώρου. 

Πηγή: eirinika.gr