Για τα ενεργειακά έργα της Ένωσης Αγρινίου και την μεγάλη τους αποδοχή από την τοπική κοινωνία μίλησε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Θωμάς Κουτσουπιάς στην ΕΡΤ.

Ο κ. Κουτσουπιάς, αφού πρώτα ξενάγησε το συνεργείο της δημόσιας τηλεόρασης στην «Κοιλάδα του Ηλίου», στην Κατούνα, όπου και το μεγαλύτερο σήμερα φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα, μίλησε ζωντανά στην εκπομπή για το ρόλο των ενεργειακών κοινοτήτων και τη συμμετοχή των καταναλωτών στο νέο ενεργειακό γίγνεσθαι, εστιάζοντας στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που ο Συνεταιρισμός αναπτύσσει, έχοντας ήδη δεκαετή εμπειρία στη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών, για τη δημιουργία των οποίων εργάστηκε κατά τρόπο που αποτελεί «οδηγό» και «υπόδειγμα», αφού κατάφερε σε δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, να ολοκληρώσει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, που δίνουν συμπληρωματικό εισόδημα σε πολλές εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής.

Παράλληλα, ο κ. Κουτσουπιάς μίλησε για τα αιολικά πάρκα που έχει δρομολογήσει η Ένωση, αλλά και για τις μονάδες βιοαερίου, για τις οποίες τόνισε ότι αποτελούν ιδανικό πεδίο παρέμβασης για το περιβάλλον, καθώς λειτουργούν ως τα «πλυντήρια» που καθαρίζουν οτιδήποτε είναι επιβαρυντικό, μαζεύοντας τα απόβλητα και μετατρέποντάς τα σε καθαρή ενέργεια.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι τα ενεργειακά έργα της της Ένωσης Αγρινίου είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε να αποτελέσουν πυρήνα αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας συνολικά, με κάλυψη τοπικών αναγκών, με νέες θέσεις εργασίας και με διάχυση του παραγόμενου πλούτου.

Σημείωσε επίσης ότι τα έργα ΑΠΕ του Συνεταιρισμού και των Ενεργειακών Κοινοτήτων υπηρετούν την «ενεργειακή δημοκρατία» και έχουν τριπλή στόχευση:

α) την ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα τη μετουσίωση σε έργο της ίδιας της έννοιας του «συνεταιρίζεσθαι», την ένωση δυνάμεων δηλαδή, «ώστε να γίνουμε οι ίδιοι εκείνοι που θα πάρουμε τις τύχες στα δικά μας τα χέρια, επενδύοντας στον τόπο μας»

β) την ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη του τόπου, με πραγματικό όφελος για χιλιάδες οικογένειες

γ) την ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών και των τοπικών φορέων στον ενεργειακό τομέα.

Είναι η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τόνισε ο κ. Κουτσουπιάς.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου αναφέρθηκε στις «αρρυθμίες» που παρουσιάζει ο ΑΔΜΗΕ ΚΑΙ Ο ΔΕΔΔΗΕ, ζητώντας επιτάχυνση των διαδικασιών σύνδεσης απ’ την πλευρά τους.